Santander, 13. September - Na svetovnem prvenstvu v olimpijskih jadralnih razredih v Santanderju v Španiji se je končal drugi tekmovalni dan in zadnji kvalifikacijski. Jadralci se po današnjem dnevu delijo v jakostne skupine. Nik Pletikos bo jadral v srebrni skupini, prav tako njegova sestra Kim Pletikos.

V Santanderju se je končal drugi tekmovalni dan za jadralce v razredu Laser Standard in Laser Radial, ki je bil hkrati zadnji kvalifikacijski. Jadralci bodo od jutri nastopali v zlati, srebrni in bronasti skupini, jadralke pa v zlati in srebni. Žal pa so Slovenci že zapravili možnosti, da si prijadrajo olimpijsko vozovnico. V težkih jadralnih pogojih s tokom močnim več kot 10 m/min ter v šibkem vetru se je od Slovencev v razredu Laser Standard zopet najbolje znašel Nik Pletikos, ki je s 25. in 11. mestom napredoval na 74. mesto, kar pa žal ni zadostovalo za zlato skupino.

“Danes so bili pogoji spet zelo zahtevni. Močan tok iz različnih smeri in malo vetra. Znašel sem se bolje kot včeraj, tako da škoda za izgubljena mesta v včerajšnjem prvem plovu, saj bi v primeru boljše uvrstitve bil na meji z zlato skupino in s tem osvojitvijo norme,” je današnji dan komentiral Pletikos.

V zlato skupino so se uvrstili jadralci iz  23 držav, torej več kot je tokrat na voljo vozovnic za RIO 2016. Uroš Kraševac (danes 26. in 42.) in Matej Valič (37. in 32.) sta tudi danes imela težave na štartni liniji, zaradi česar nista uspela iztržiti več in sta se s 113. oziroma 126. mestom uvrstila v bronasto skupino. Vodstvo je prevzel eden najuspešnejših olimpijcev vseh časov Brazilec Robert Scheidt. Drugi je Nizozemec Nicholas Heiner, tretji pa Avstralec Tom Burton.

V konkurenci deklet v razredu Laser Radial je Kim Pletikos današnja plova končala na 42. in 56. mestu, kar jo uvršča na skupno 97. Jutri bo jadrala v srebrni skupini. Tudi ona pa je izgubila možnosti za osvojitev olimpijske vozovnice, saj so se v zlato skupino uvrstile jadralke iz 36. držav. Nova vodilna je aktualna olimpijska podprvakinja Marit Bouwmeester. Druga je Litvanka Viktorija Andrelyte, tretja pa Čehinja Veronika Kozelska Fenclova.

Jutri se bodo Laseristom na regatnem polju pridružili tudi jadralci in jadralke v razredu 470.