Med poletnimi dopustniškimi meseci si odmor vzamejo tudi navtični sejmi in razstave.  Septembra spet vse zavre v pripravah in pričakovanju novih. Pred nami je Bonaca, 3. Mednarodni praznik navtike, karavaninga in kampinga, turizma in športa (http://www.bonaca.si/). Septembrski Val vam poleg obširnejšega opisa njegovega dogajanja med 25. in 28. septembrom prinaša tudi kupon za brezplačno vstopnico. S predložitvijo le-tega namreč ob vstopu dobite drugo vstopnico brezplačno.

Podopustniški Val sicer prinaša tudi pestre utrinke iz 8. regate za Pokal Val navtika, ki se je že tradicionalno odvijala na zadnji avgustovski vikend v Izoli. Nekaj stoletij več ima za seboj najstarejša regata v Evropi, Rota palagruzona - zgodba o gajeti falkuši, ki jo je za Val zapisal Mitja Zupančič, traja še danes. V Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran danes pišejo zgodbo obnove nekdanjega skladišča soli Monfort v Portorožu, ki bo v začetku prihodnjega leta spet gostilo zbirko o slovenskem tradicionalnem ladjedelstvu in zbirko o razvoju vodnih športov.

Sveža so doživetja morskih Valovih popotnikov. Jasna Tuta je po dobrem mesecu jadranja na trdni zemlji, Valovega novega popotnika, Mateja Rozmana, podobna pot preko petih celin še čaka, star Valov maček, Mitko Ivanovski, pa tokrat ni testiral nekajmetrskega plovila brez posadke, v rokah je držal krmilo čezoceanke s tisoči potniki na krovu. In to v zameno za Val navtiko Exclusive, ki je - mimogrede - še vedno na prodajnih policah.

Ko smo že pri testiranjih - tokrat so z nami Beneteau Sense 46, x-yachts xp 38 in Merry Fisher 695 Marlin. Predstavljajo  Yamaho F 115B, agregat z največjo zmogljivostjo glede na težo in Barnacle Buster, učinkovitega odstranjevalca  morskih organizmov. Znani so izzivalci za pokal Amerike, znani pa so tudi končni rezultati svetovnega prvenstva razreda RC44. Iz intervjuja z Dariom Sauom, vodjem pridelave soli v Sečoveljskih solinah, gre razbrati, da delo solinarjev ni tako romantično, kot izgleda na prvi pogled. Romantiko vam sicer lahko pričarajo tartufi – v tokratni številki si lahko preberete več o tem afrodiziaku, ki uspeva na Istrskih tleh.