Zadnji dan lanskega leta ob natanko 13.00 uri se je pričela regata Barcelona World Race. Osem parov jadralcev se je na svojih plovilih podalo na neprekinjeno plovbo okoli sveta. Brez postanka bodo morali prepluti 23.000 navtičnih milj.

Flota se je iz Barcelone podala skozi gibraltarsko ožino, kjer je že padel prvi rekord regate. Ekipa Hugo Boss na kateri plujeta Alex Thomson in Pepe Ribes, sta do ožine priplula v rekordnem času. Za plovbo sta potrebovala le 2 dni, 5 ur in 50 minut. Prvi del plovbe je na tej regati običajno kritičen, ker v tem predelu običajno pihajo najmočnejši vetrovi.

Ko so ekipe zapustile Mediteran, so se obrnile proti jugu ob zahodni Afriški obali. Ugodni vetrovi, ki pihajo iz severovzhodne smeri jim omogočajo plovbo z vetrom z visokimi hitrostmi. Alex Thomson in Pepe Ribes sta že zaplula mimo Kanarskih otokov. Trenutno plujeta s hitrostjo okrog 17 vozlov in imata 11 nmi prednosti pred drugouvrščeno ekipo Neutrogena. Še dodatnih 10 nmi zaostaja ekipa Cheminées Poujoulat in pluje na tretjem mestu. Najslabše je začel dvojec Spirit of Hungary, ki trenutno za vodilnim zaostaja že več kot 650 nmi. Ponoči sta plula dobro, vendar bosta šele danes priplula v močnejše vetrove, ki jima bodo omogočali pluti z višjimi hitrostmi. Trenutno plujeta le s hitrostjo 7 vozlov. Njuna jadrnica Spirit of Hungary je najnovejša jadrnica v floti.

Za vodilne so bo hitra plovba nadaljevale predvidoma vse do petka, ker bodo v področju zahodne Afrike med Kanarskimi in Kapverdskimi otoki pihali vetrovi s hitrostmi do 30 vozlov. Pred Kapverdskimi otoki, kamor bodo predvidoma pripluli jutri, bodo morali jadralci sprejeti pomembno taktično odločitev, kako bodo pluli mimo otokov. Po vremenski napovedi bo nekoliko več vetra na zahodni strani otokov.