Po odstopu Bertrand-a De Broc-a in Vincent-a Riou-a, se je letošnja Vendee Globe končala še za dva Francoza. Odstopiti sta morala še Morgan Lagraviere na jadrnici Safran in Tanguy De Lamotte na jadrnici Initiatives Coeur.

V torek je skipper jadrnice Safran, Morgan Lagraviere potrdil svoj odstop zaradi okvare krmila. Po pogovoru s svojo ekipo je sporočil odločitev: »Nočna plovba je bila zelo naporna. Avtopilot ni deloval. Veter je pihal s hitrostjo med 20 in 25 vozli in plovilo je bilo skoraj nemogoče kontrolirati. Štirikrat ali petkrat sem popolnoma izgubil smer. Ko sem popoldne poizkušal zaspati, sem začutil, da sem spet izgubil smer. Šel sem na krov in videl ,da dve tretjini levega krmila manjkata. Verjetno se je odlomil, ko sem trčil v neznan plavajoč predmet. Poškodovan je tudi nosilec krmila. Žal na krovu nimam orodja s katerim bi ga lahko zanesljivo popravil.«

Morgan je smer plovbe spremenil proti mestu Cape Town v Južnoafriški republiki, kamor je že srečno prispel.

Kaj se dogaja na jugu Atlantika in v Indijskem oceanu?

Vremenski pogoji na jugu Južne Afrike so odlični za jadrnice opremljene s krili. V zadnjih 24 urah je izjemno dobro plul Francoz Armel Le Cleac'h in uspel ujeti ter prehiteti Angleža Alexa Thompsona, ki je vodil večino regate. Thompson zaradi okvarjenega krila na jadrnici pluje nekoliko počasneje od Francoza. LeCleac'h je pred 24 urami za Thompsonom zaostajal 12 nmi nato pa pospešil in si prijadral 31 nmi prednosti. Thomson se ne predaja in se bori, da bi zopet prišel v vodstvo. Trenutno je uspel zaostanek zmanjšati na 20 nmi. Na tretjem mestu jadra Sebasten Josse z 436 nmi zaostanka, ostali jadralci pa zaostajajo že preko 1000 nmi. Jadralci, ki za vodilnima zaostajajo preko 3500 nmi so še vedno v področje visokega pritiska imenovanem St. Helena High, kjer vetrovi pihajo s hitrostjo le 5 vozlov. To je vlilo nekaj upanja jadralcem na začelju flote. Če bodo jadrali skrajno južno, se bodo izognili anticiklonu in ujeli jadralce pred seboj.

Trije skipperji, ki plujejo na sedmem, osmem in devetem mestu, bodo v kratkem prečkali zemljepisno širino rta Dobrega upanja in iz Atlantika zapluli v Indijski ocean. Najhitrejši med trojico je Jean Pierre Dick z 1850 nmi zaostanka za vodilno dvojico. Dobrih 100 nmi za njim pluje Thomas Ruyant in z dodatnimi 70 nmi zaostanka mu sledi Jean Le Cam.

Tanguy de Lamotte je uradno odstopil

Tanguy de Lamotte se je uradno poslovil od nastopa na regati. Zaradi okvare na vrhu njegovega jambora se je bil prisiljen ustaviti na Kapverdskih otokih. Poizkušal je popraviti polomljene nosilce na jamboru in dvigniti spinnaker, ki se mu je zataknil v kobilico. Po postanku je odplul nazaj proti Les Sables d'Olonne in ko je dosegel pristanišče uradno odstopil. Je četrti jadralec za katerega je letošnje Vendee Globe konec.