Restavracija Monte iz Rovinja je prejela Michelinovo zvezdico in postala prva restavracija na Hrvaškem, ki je zadostila zahtevnim kriterijem. Novico so včeraj objavili v Michelinovemu vodniku.

Michelinovi gurmanski agenti so restavracijo obiskali v lanskem letu. O njihovem obisku restavracije niso obvestili. Obiskali so jo kot običajni gostje, ter preverili njihovo kvaliteto. Včeraj so objavili novico, da restavracija izpolnjuje stroge Michelinove kriterije in jim podelili prvo zvezdico. V restavraciji svojega navdušenja niso mogli skrivati. Že vrsto let skrbijo, da na svoj meni postavijo ekskluzivne jedi, priznanje največje svetovne avtoritete na področju gastronomije, pa jim je dalo dodaten zagon. Zavedajo se, da bo imela zvezdica velik vpliv na obisk same restavracije in posledično na obisk mesta Rovinj v prihajajoči poletni sezoni.

Trenutno je na svetu le 2717 restavracij, ki se lahko pohvalijo z Michelinovo zvezdico. Restavracija Monte v Rovinju je prva na področju Hrvaške.

Zvezdice pomenijo kvaliteto restavracije. Michelin podeli eno, dve ali največ tri zvezdice. Prva označuje restavracijo, ki imajo zelo dobro kuhinjo v svoji kategoriji  (Une très bonne table dans sa catégorie), dve zvezdice si prislužijo tiste, zaradi katerih se splača spremeniti smer potovanja (Table excellente, mérite un détour), tri pa tiste, ki so vredne, da se zaradi njih odpravite na potovanje v kraj, kjer se restavracija nahaja (Une des meilleures tables, vaut le voyage).