V četrtek, 2. februarja 2017 je predstavništvo Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji v sodelovanju z ACI marinami organiziralo predstavitev navtične ponudbe Hrvaške in okroglo mizo na temo »ACI in kultura bivanja«. Predstavitev je uradno odprl hrvaški minister turizma Gari Cappelli, ki je poudaril, da so navtiki na Hrvaškem v preteklem letu realizirali več kot 3 milijone nočitev, kar predstavlja porast od 20% in da gre za segment, ki je vedno bolj pomemben za hrvaški turizem.

Hrvaška danes razpolaga z okoli 17 000 privezi,  že zdaj pa je evidentno, da so potrebe večje in se zato planira izgradnja še dodatnih 15 000.

Predstavitev je nato nadaljevala Direktorica korporativnih komunikacij in marketinga ACI marina, Gracia Krainer, ki je predstavila največji sistem marin na Mediteranu - ACI marine. ACI je v zadnjih letih veliko naredil na svojemu razvoju, lani je odprta najnovejša marina »Veljko Barbieri« v Slanem poleg Dubrovnika, vedno bolj in več se obračajo na trge kot je Slovenija, saj se zavedajo dejstva, da so prav tovrstni trgi primerni za izvajanje dolgoročne strategije hrvaškega turizma, in sicer podaljšanja sezone.

Predstavitev je nadaljevala direktorica Predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Metka Bradetić, ki je ob tej priložnosti  še enkrat poudarila vse prednosti hrvaškega Jadrana – od izredno razgibane obale, čistega morja ter Plavih in celo Belih zastav kot dokaz ekološke ohranjenosti. Poudarila je, da sta največja aduta hrvaškega turizma prav naravne lepote in občutek osebne varnosti.

Okrogla miza na temo »ACI in kultura bivanja«, na kateri so njeni gosti ob direktorici predstavništva HTS-ja Metki Bradetić in direktorici korporativnih komunikacij in marketinga ACI-ja Gracii Krainer bila avtor ACI-jeve monografije Mladen Gerovac in ustanovitelj Internautice Jurij Korenc, a ki jo je moderiral novinar in urednik Mitja Zupančič,  je izpostavila dejstvo, da so turizem predvsem ljudje. Tudi če govorimo o navtiki. ACI – jeve marine vzdolž hrvaške obale zagotovo ne bi bile toliko priljubljene, če v njih ne bi delali ljudje, ki živijo z morjem, za goste in turizem. Slovenci so pa kot eni najbolj zvestih gostov pogosto dočakani kot domačini in je zato sobivanje še toliko bolj intenzivno in pomembno.

Znotraj svojega uradnega obiska Slovenije na sejmu Natour Alpe Adria se je minister Cappelli sestal tudi s slovenskim ministrom za gospodarstveni razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom. Ministra sta govorila o nadaljevanju i izboljšanju sodelovanja na področju turizma. Minister Cappelli je pri tem poudaril, kako sta Slovenija in Hrvaška že tradicionalno partnerki, še posebej z izredno dobrim sodelovanjem v turističnem sektorju. Iz tega razloga še naprej načrtujeta skupni nastop na oddaljenih trgih Azije pod sloganom »Experience Croatia, Feel Slovenia«. Pri svojem nagovoru je iztaknil tudi to, da je izredno zadovoljen, da Hrvaška na slovenskem trgu že leta tako dobro kotira. Naj spomnimo, da so turisti iz Slovenije v preteklem letu realizirali skoraj 9,5 milijon nočitev in so drugi po deležu realiziranega prometa, takoj za veliko Nemčijo.

Danes se bo pa minister Cappelli sestal s predstavniki vseh večjih turističnih agencij v Sloveniji (Kompas, Sonček/TUI, Palma, Kompas Novo mesto) ter s direktorji Postojnske jame Marjanom Batageljem in z predsednikom Združenja slovenskih naravnih zdravilišč Iztokom Altbauerjem.