Arcona 380 iz podjetja Arcona Yachts je prvič zaplula v lanskem letu. Je družinska jadrnica z dvema krmiloma, inteligentno razporeditvijo in elegantnim trupom. Ne sliši se nič posebnega, vendar letos so jadrnico nadgradili in trgu predstavili prvo energijsko avtonomno jadrnico.

Novo jadrnico je podjetje premierno predstavili pred nekaj dnevi na Helsinškem salonu plovil, ki je odprl svoja vrata 6.2.2015. Uradno bo predstavljena v mesecu aprilu.

Arcona 380, ki prihaja iz švedske ladjedelnice Arcona Yachts bo prva serijska jadrnica na svetu, ki bo imela v glavno jadro vgrajen inteligenten solarni sistem imenovan SolarClothSystem. Izdelali so ga v podjetju UK Sailmakers. Sistem SolarClothSystem je poseben način tiskanja izjemno prožnih fotovoltajičnih celic direktno na jadro. Arcona 380 bo imela vgrajenih dovolj celic, da bo jadro proizvajalo 1 kW električne energije. Jadro bo nato priključeno na baterije in Oceanvoltov inovativen električni motor.

Nova Arcona 380 je zgrajena za jadranje v težkih vremenskih pogojih, močnem vetru in visokih valovih. Konstrukcija je izjemno trdna. Med jadranjem se izkaže za izjemno uravnoteženo jadrnico, ki zelo dobro reagira na vsako spremembo na krmilu. Trup jadrnice je zgrajen z uporabo najnovejših tehnik gradnje plovila. Uporabili so 20 mm Divynicell pene povsod, razen v predelih, kjer je struktura plovila najbolj obremenjena, kjer so uporabili vakuumsko infuzijo. V centru plovila je galvanizirana železna konstrukcija, ki prevzame vse dinamične obremenitve, ki jih povzročajo jambor, snast in kobilica. Plovilo je tako izjemno trdno in se dobro odziva na spremembe na krmilu.

V notranjosti plovila nam je takoj jasno, da so oblikovalci posvetili pozornost vsakemu detajlu. Prav tako niso mogli skriti, da ima jadrnica švedske korenine. Prostori so veliki in svetli. Salon je zelo zračen in v celoti ročno izdelan iz Khaya mahagonija. Izdelujejo jo v različici z dvema ali tremi kabinami.

Na krovu opazimo široko krmo in široke bočne prehode med krmo in premcem plovila. Je enostavna za jadranja in ima dobre jadralne sposobnosti.

Tehnične lastnosti:                              Fotogalerija: 

Glavno jadro:  47.5m²
Jib (107%): 38.93m²
Spinnaker: 138m²
Genaker:  120m²
CE: A
Dolžina čez vse: 11.28 m
Dolžina vodne linije:  10.60 m
Širina: 3.80 m
Višina jambora: 19.2 m
Ugrez: (1.90) 2.10 (2.40) m
Izpodriv:  6,850 kg
Teža kobilice: 2,400 kg
Rezervoar za vodo: 200 l
Rezervoar za fekalije: 80 l