Van Diemen Luxury Craft’s je predstavilo svoje plovilo Sports Limousine, ki se v 30 sekundah spremeni iz športnega plovila v luksuzno limuzino na vodi.

Avstralsko podjetje Van Diemen Luxury Craft’s se ukvarja z izdelavo posebnih pomožnih plovil. Trgu so predstavili svoj nov 7,5 m dolg pomožni čoln, ki lahko v borih 30 sekundah spremeni svojo obliko in namen uporabe. Podjetje je patentiralo sistem premične strehe in dvižnih oken s katerimi plovila spreminja svojo obliko in svojo funkcionalnost. S pritiskom na gumb, lahko v borih 30 sekundah plovilo spremenimo v tri različna plovila, ki služijo drugemu namenu. Pri podjetju so posamezne pozicij poimenovali: Sport, Limusine in Stowed.

Ko je plovilo v obliki Sport, je streha popolnoma dvignjena, nastane plovilo, športni gliser s trdo streho, ki posadko ščiti pred soncem. V poziciji Limusine je streha dvignjena do polovice nad premcem. Premična okna se dvignejo do strehe in kombinacija strehe in oken tvori v plovilu udobno kabino, ki ostane vedno suha, sedežna garnitura pa se lahko pretvori v prostorno posteljo v kateri lahko udobno prespita dve osebi.

V poziciji Stowed, so okna popolnoma spuščena, streha je nizko nad premcem v višini boka in zapira sprednji del plovila. Ta način je najbolj primeren za uživanje v hitri plovbi.

S svojo sposobnostjo transformacije, bo plovilo interesantno za številne kupce. Tako lastnike jaht, ki ga bodo uporabljali kot večnamensko pomožno plovilo, kakor tudi številni, ki ga bodo uporabljali za prevoz do zaliva, dnevno kopanje in prenočevanje v zalivu. Plovilo je kljub svoji majhni dolžini 7,5 m dovolj prostorno za namestitev desetih gostov in dveh članov posadke. Opremljen je z dieselskim motorjem Volvo Penta, ki razvije 260 KM. Vgrajen ima Z pogon z dvema propelerjema in razvije hitrost do 35 vozlov. Hitrost križarjenja znaša 25 vozlov. Z vgrajenim rezervoarjem ima doseg 280 nmi. Poraba pri potovalni hitrosti znaša le 1l/nmi.

Fotogalerija: Sport Limusine