Po osmih letih jadranja v slovenski Izoli se je AASW preselil na Hrvaško. Letošnja regata se je odvijala v Punatu na otoku Krku, organiziral pa jo je Koroški jadralni klub.

Majhna koroška regata, je pred leti prerasla v velik navtični dogodek, ki so ga poimenovali Alpe Adria Sailing Week. Sprememba razmer v zadnjih letih je močno zdesetkala število udeležencev na vseh regatah. Največji vsip jadrnic se je dogodil prav na monotipnih regatah, kot je AASW. Organizatorji so se zadnja leta močno borili, da bi na dogodek privabili čim več jadrnic istega tipa. Ker so bile številne jadrnice in njihovi lastniki v južnejših marinah, je zanje to pomenilo en dodaten dan plovbe do izhodiščne marine. Zato so se letos organizatorji odločili, da regato organizirajo na otoku Krku, z izhodiščem v marini Punat, ki je znana po izjemno dobri infrastrukturi in lahko poskrbi za vrhunsko izvedbo dogodka. Tako se regata po 20 letih vrača v svojo izhodiščno marino.

Regata se je pričela v ponedeljek 11. maja. Udeležbo je potrdilo veliko število mladih jadralcev, prijavile pa so se tudi 3 povsem ženske posadke. V torek so bili vremenski pogoji izjemno dobri. Organizator je uspel izvesti tri plove. Regato sta spremljali kar dve televizijski hiši. Avstrijska ORF in hrvaški HRT1, ki se je v živo javila v oddajo Dobro jutro Hrvaška. V sredo in četrtek so izpeljali še 4 plove in uspešno zaključili regato.

Na regatnem polju se je pomerilo 26 posadk, od katerih je bilo 13 monotipnih na jadrnicah Beneteau First 35, skupno pa je jadralo 160 jadralcev.

Rezultati po izpeljanih sedmih plovih: 

Fotograf Dr. Udo Reichmann