Včeraj, v nedeljo, se je v pristanišču Las Palmas na Kanarskih otokih pričela letošnja regata ARC – Atlantic Rally for Cruisers, 2700 nmi dolga transatlantska regata za potovalne jadrnice.

Regata je namenjena vsem. Udeležujejo se je otroci, družine, pari, jadralci in tudi tekmovalci. V letošnjem letu sta na regati kar dve slovenski posadki. Na jadrnici Lady Nor (more 55) je posadka Just Perfect, ki jo vodita Sandi Fon in Nenad Petrovič, na jadrnici Siberia (Hanse 575) pa pluje ekipa pod vodstvom skipperja Primoža Albrehta. Obe ekipi tekmujeta v razredu potovalnih enotrupnih jadrnic, ki tvorijo 70% letošnje flote.

Dan pred pričetkom regate nam je Sandi Fon, Skipper ekipe poslal še zadnje pozdrave s kopnega: »Živjo, naš včerajšnji team building in uradni ARC poslovilni večer je uspel v vseh pogledih. Zadnji dan priprav pred regato se bliža koncu. Za nami je ogromno delo, res kapo dol vsem, ekipni duh je na vrhuncu. Naša Lady Nor je tehnično preverjena ter do zadnjega kotička napolnjena s hrano in pijačo. Pozitivna nervoza v ekipi se stopnjuje in vsi že nestrpno pričakujemo jutrišnji dan, ko bo ob 13. uri po lokalnem času (doma je to 14:00) ustrelil top in označil start regate.«

V nedeljo je izpred pristanišča Las Palmas na otoku Gran Canaria v Atlantski ocean zaplulo 287 jadrnic s 1307 jadralci na krovu. Ob 13.00 uri po lokalnem času, jih je na zahod popeljal severovzhodni veter, ki je pihal s hitrostjo med 10 in 12 vozli. Štart se za vse ekipe ni začel dobro. Tri jadrnice so še vedno v pristanišču zaradi tehničnih težav in bodo izplule, takoj ko bodo plovila popravljena, ena izmed jadrnic, Hot Stuff pa se je morala vrniti zaradi poškodb, ki so jih utrpeli v trku še pred štartom regate.

Slovenski ekipi sta krenili dobro. Posadka Lady Nor pod vodstvom Sandija Fona in Nenada Petroviča pluje na 45 mestu v skupni razvrstitvi in na odličnem drugem med potovalnimi jadrnicami. Plujejo s hitrostjo 6,8 vozla. Po 23 urah jih do cilja loči še 2570 nmi. Druga slovenska posadka Siberia trenutno pluje na 58 mestu s hitrostjo 4,2 vozla. Odločili so se za severnejšo ruto. Ker so padli v področje šibkejših vetrov, plujejo nekoliko počasneje in so v kategoriji potovalnih bark trenutno na osmem mestu.

Na prvem mest pluje jadrnica Rambler 88. Plujejo s hitrostjo 9 vozlov in so si pred zasledovalno jadrnico Dalliance pripluli že 60 nmi prednosti. Do cilja jih loči še 2470 nmi. V kolikor jim bo uspelo nadaljevati z istim tempom, jih lahko v cilju pričakujemo že 2.12.2016.

Slika 2: Štart regate pred Las Palmasom na Kanarskih otokih.