Saildrone SD1020 je preživel izjemno nizke temperature, 15 m visoke valove, vetrove, ki so pihali s hitrostjo 130 km/h, ledene gore in v 196 dneh uspešno preplul 22.000 okrog Antarktike.

Sedem metrov dolga jadrnica Saildrone SD 1020, ki pluje brez človeške posadke, je zaključila prvo plovbo okoli Antarktike. Jadrnica – dron je opremljena s številnimi senzorji, ki so veš čas izvajali meritve. Plula je po področjih, ki so težko dostopna in zato slabo raziskana. Novi podatki bodo pripomogli k boljšemu poznavanju klime in oceanov v tem arktičnem področju.

Jadrnica je izplula iz pristanišča Southport na Novi Zelandiji 19.1.2019. Po 8 mesecih plovbe se je vrnila v izhodiščno pristanišče. Preplula je 12.000 nmi (22.000 km) in preživela neverjetne vremenske razmere. Valovi so dosegali višino 15 m, vetrovi so pihali vse do 130 km/h in večkrat je trčila v ledene gore.

Misijo je sponzorirala neprofitna fundacija Li Ka Shing. Vsi podatki, ki so jih izmerili z jadrnico-dronom so zato na voljo vsem zainteresiranim brez kakršnih koli stroškov.

Jadrnica – dron je ekološka. Poganja jo zgolj veter, električno energijo, ki jo potrebuje za navigacijo in delovanje elektronskih inštrumentov pa pridobiva s pomočjo sončnih celic. Namenjena je dolgotrajnim misijam, ki lahko trajajo vse do 12 mesecev.

Zaradi izjemnega uspeha misije, so se pri Saildrone odločili, da izdelajo floto jadrnic – dronov v kateri bo med 10 in 20 avtonomnih plovil, ki bodo izvajala meritve Južnega oceana skozi vse leto.