Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

V petek, 11. oktobra zvečer, je na sedežu Jadralnega kluba Pirat v Portorožu potekal redni občni zbor kluba, na katerem so med drugim volili nove organe društva - tudi predsednika kluba in izvršni odbor. Novi predsednik enega najstarejših in najuspešnejših jadralnih klubov v Sloveniji je s soglasno odločitvijo prisotnih postal olimpijec in dolgoletni član JK Pirat Mitja Margon.   

Dosedanji predsednik JK Pirat Marjan Matevljič ni ponovno kandidiral, je pa Margonovo kandidaturo podprl. 

Dvakratni olimpijec Mitja Margon in še vedno aktiven jadralec (tudi v posadki Team Nika na jadrnici RC44) je tudi eden vodilnih članov Športnega društva GoSAILING, ki je v zadnjih letih zelo uspešno organiziralo nekaj največjih dogodkov v slovenskem morju, med drugimi lani maja RC44 Portorož Cup (uspešno so kandidirali in pridobili organizacijo te regate tudi za prihodnjo pomlad), konec letošnjega avgusta že drugič evropsko prvenstvo razreda Seascape/First18, v preteklih letih pa med drugimi evropsko in svetovno prvenstvo razreda Fireball, svetovno prvenstvo razreda Flying Junior in druga.

Jadralskih, kot tudi športno-organizacijskih in vodstvenih lastnosti novemu predsedniku torej ne manjka, pri odločitvi za kandidaturo pa mu je pomagalo, kot pravi,

“tudi to, da imam za seboj kar nekaj izkušenj na organizacijsko-administrativnem področju, ob sebi ekipo utrjenega podjetja, ki že skoraj 20 let deluje v navtični (jadralski) industriji, ter podporo družine. Res je tudi, da pri sebi že nekaj let iščem možnosti, kako bi svoje ideje in delo še bolj vkomponiral v prihodnost jadranja in sodeloval pri tvorjenju močnega, modernega in finančno uspešnega kluba, za katerega imamo danes v JK Pirat praktično vse pogoje.”

Med dejavnosti, ki naj bi še utrdile položaj JK Pirat kot enega najbolj priljubljenih in najuspešnejših slovenskih jadralnih klubov, Margon uvršča prizadevanja, da postane JK Pirat še bolj odprt klub z močnim članstvom ter široko in raznoliko dejavnostjo in odprtostjo za nove projekte in aktivnosti, da se obstoječe, tradicionalne regate dvigne na še višji nivo ter se jim vsako leto doda vsaj eno prvenstvo najvišjega nivoja (evropsko oziroma svetovno prvenstvo). 

Mitja Margon:

“V delo in aktivnosti kluba (ne nujno povezanih samo z jadranjem) bi želeli vključiti še več članov kluba, še bolj intenzivno delati na promociji jadranja kot športa, zdrave oblike rekreacije ter okolju prijaznega, dolgoročnega in vsakemu dostopnega preživljanja prostega časa. Želel bi tudi, da se uvede nekoliko drugačen pristop pri delu z najmlajšimi (ne strogo tekmovalen). Nenazadnje, prizadevali si bomo tudi ustvariti pogoje, v katerih bi klub lahko deloval karseda neodvisno od proračunskih virov. Seveda, delovanje JK Pirat bomo smiselno povezali tudi z društvom GoSAILING.”

Ob izvolitvi je novi predsednik zgoraj naštetim načelnim usmeritvam dodal tudi že štiri konkretne, merljive in časovno opredeljene cilje, ki pa jih bodo skupaj z novoizvoljeno ekipo predstavili v bližnji prihodnosti. V novem IO bodo poleg Margona še Marjan Matevljič, Damijan Vuk, Matej Pegan, Vladimir Borštnar, Rok Poropat in Andraž Jadek.

“Ponosen sem, da so me v klubu povabili na to funkcijo in se vsem zahvaljujem za soglasno podporo in zaupanje. Vesel sem, da se je ekipa odzvala in pokazala pripravljenost v sestavi, ki smo si jo zamislili in predlagali. Prepričan sem, da se bo sinergija z vključenimi nekaterimi člani prejšnjega vodstva izkazala za zmagovalno formulo. Zadnja leta uspešno krmarimo na več področjih, upam, da se bo trend nadaljeval. Zdaj pa - zavihati rokave in - gasa dalje!", je zaključil Margon, ki bo klubu predsedoval dve leti.

Komentarji