Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

V prihodnjem letu bodo potekale investicije v luško infrastrukturo tudi na območju otoka Rab in kraja Selce.

V Selcah so že obnovili obalni del luke, tako imenovano rivo, v prihodnjem letu pa se bo investicija nadaljevala z izgradnjo pomola Polača in Stari Mul. Investicija znaša 5,7 mio HRK (0,8 mio EUR). Projekt bodo v celoti financirali Ministrstvo morja, prometa in infrastrukture, mesto Crikvenica in Županijska luška uprava Crikvenica. Z investicijo bodo zagotovili 60 novih priveznih mest.

Na otoku Rab bodo prenovili luko Melag. V prvi fazi bo investicija vredna 10 mio HRK (1,4 mio EUR). Zgradili bodo primarni valobran, ki bo meril 120 m. Z investicijo bodo zaščitili luko pred valovi in vetrovi ter zagotovili večje število privezov.

Prenovljena bo trajektna luka Mišnjak. Prenovili bodo dve platformi za pristajanje trajektov in plato za vozila.

V planu razširitev luke Opatija

V pripravi so tudi številni projekti prenove luk na območju Opatije. Med prvimi bodo prenovili luko mesta Opatija. Izvedli bodo rekonstrukcijo obstoječe luke in zgradili nov valobran, ki bo luko ščitil pred valovi in zagotovil številne nove priveze. Planirajo zgraditi 23 privezov za mega jahte dolžine med 20 in 50 metri. Zunanja stran valobrana bo namenjena pristajanju potniških ladij do dolžine 220 m in večjih motornih jaht do dolžine 130 m. V planu obnove luke je tudi izgradnja nove bencinske črpalke.

Komentarji