Bill Hatfield je pri 81 letih postavil svetovni rekord. Če smo natančni, postavil je več svetovnih rekordov hkrati.

Avstralski jadralec Bill Hatfield je letos star 81 let. S svojo 38 čevljev dolgo jadrnico Northshore 38 z imenom L’Eau Commotion se je podal na plovbo okrog sveta v napačni smeri. Večina jadralcev, ki se nameni obpluti svet, se na plovbo poda proti vzhodu. Avstralec pa se je odločil, da svet obpluje v smeri proti zahodu. Velik del njegove plovbe je zato potekal proti vetrovom in proti morskim tokovom. Plul je sam, brez zunanje pomoči.

Na plovbo se je podal 8. junija 2019 ob 02:02:10 (UTC). V cilj je priplul 22. februarja 2020 ob 00:28:19 (UTC). Za plovbo okoli sveta v smeri proti zahodu je potreboval 258 dni 22 ur 24 minut in 9 sekund. Preplul je 21.600 nmi. Njegova povprečna hitrost plovbe je znašala 3,48 vozla.

Bill Hatfield si je želel obpluti svet od svojega sedmega leta. Posrečil se mu je šele četrti poskus. Leta 2015 so se mu med plovbo mimo rta Horn poškodovale pripone in jadranje je moral zaključiti. Tokrat mu je uspelo. Poleg rekordnega časa je postal tudi najstarejši jadralec, ki je sam brez zunanje pomoči obplul svet. Lovoriko je prevzel 77-letni Joane Socrates.

Med plovbo je imel zelo strogo dieto. Dnevno je pojedel tretjino konzerve fižola, konzervo tune, 100 g riža, moke in kosmičev ter 150 g mleka v prahu. Vodo si je prideloval s pomočjo desalinatorja. Po pristanku je povedal, da si najbolj želi sveže hrane in dolgo tuširanje.