Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

V Sloveniji ali na Hrvaškem opravljeni izpiti za upravljanje s plovilom so mednarodno priznani. Zaradi specifičnih definicij pa se med seboj razlikujejo. Zaradi tega moramo poznati razlike med njimi in se zavedati s kakšnimi plovili lahko plujemo z opravljenim izpitom.

Omejitev - Izpit za voditelja čolna

Definicija plovil - Slovenija

Čoln je plovilo, ki meri v dolžino do 24 m.

Jahta je plovilo, ki meri v dolžino več kot 24 m in je namenjena športu ali razvedrilu ter sme poleg posadke prevažati do 12 potnikov.

Ladja je plovilo, ki meri v dolžino 24 m ali več.

Z izpitom Voditelj čolna lahko na Hrvaškem upravljate le plovila do 30 BT (bruto tonaža*), čeprav v Sloveniji te omejitve ni. Omejitev izvira iz razlik v definiciji različnih vrst plovil v slovenski in hrvaški zakonodaji.

*Bruto tonaža (BT) je prostorninski podatek, ki se izračuna na osnovi prostornine vseh zaprtih prostorov na čolnu (angl. Gross Tonnage – GT).

Slovenska zakonodaja:

- Čoln je plovilo, ki meri v dolžino do 24 m.

- Jahta je plovilo, ki meri v dolžino več kot 24 m in je namenjena športu ali razvedrilu ter sme poleg posadke prevažati do 12 potnikov.

- Ladja je plovilo, ki meri v dolžino 24 m ali več.

Hrvaška zakonodaja:

- Brodica je plovilo, ki ni brod ali jahta, meri v dolžino več kot 2,5 m ali ima motor moči nad 5 kW.

- Jahta je plovilo, ki meri v dolžino več kot 12 m in  je namenjeno daljšemu bivanju do 12 potnikov in posadke.

- Brod  je plovilo, ki meri v dolžino več kot 12 m in ima več kot 15 BT.

Brodica in jahta sta v hrvaški zakonodaji širša od pojma čoln v slovenski zakonodaji. Na Hrvaškem so zato omejili veljavnost slovenskih pooblastil za jahto. In to niso storili z omejitvijo njene dolžine, temveč z omejitvijo njene bruto tonaže na 30 BT.

Omejitev - Izpit za VHF postajo

Definicija plovil - Hrvaška

"Brodica"* je plovilo, ki ni brod ali jahta, meri v dolžino več kot 2,5 m ali ima motor moči nad 5 kW.

"Jahta"* je plovilo, ki meri v dolžino več kot 12 m in  je namenjeno daljšemu bivanju do 12 potnikov in posadke.

"Brod" je plovilo, ki meri v dolžino več kot 12 m in ima več kot 15 BT.

*Brodica in jahta sta v hrvaški zakonodaji širša od pojma čoln v slovenski zakonodaji. Na Hrvaškem so zato omejili veljavnost slovenskih pooblastil za jahto. In to niso storili z omejitvijo njene dolžine, temveč z omejitvijo njene bruto tonaže na 30 BT.

Druga omejitev je omejitev, ki sicer velja povsod po svetu, tudi v Sloveniji in na Hrvaškem, vendar nanjo še vedno marsikdo pozabi. Izvira iz sistema GMDSS (univerzalni pomorski sistem za stisko in varnost na morju, angl. Global Maritime Distress and Safety System), ki je pomemben del mednarodne konvencije SOLAS (Zaščita človeških življenj na morju, angl. Safety Of Life At Sea) po kateri mora vsaj ena oseba na čolnu, na katerem je VHF radijska postaja, imeti izpit za VHF postajo.

 

S slovenskim potrdilom »Potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna« lahko na hrvaškem upravljate:

- plovilo »brodica*«, ki se uporablja za osebne potrebe

- plovilo »brodice*«, ki se najame brez posadke,

- plovilo »jahta*«, ki se uporablja za osebne potrebe z največ 30 BT

- plovilo »jahta*«, ki se najame brez posadke do največ 30 BT

* glej definicijo zgoraj

* Kako se izračuna BT - bruto tonaža plovila na tej povezavi

 

S slovenskim potrdilom »Mornar motorist – Izpit Mornar« lahko na hrvaškem upravljate:

- plovilo »brodica*«, ki se uporablja za osebne potrebe

- plovilo »brodice*«, ki se najame brez posadke,

- plovilo »jahta*«, ki se uporablja za osebne potrebe z največ 100 BT

- plovilo »jahta*«, ki se najame brez posadke do največ 100 BT

*glej definicijo zgoraj

Kako se izračuna BT - bruto tonaža plovila na tej povezavi

Območje plovbe za to dovoljenje ni omejeno v primeru, da ima oseba opravljen tudi izpit mednarodno priznan izpit za opravljanje radijske službe, če ima plovilo (brodica ali jahta) vgrajeno VHF ali GMDSS VHF postajo.

 

S slovenskim potrdilom »Poveljnik jahte do 500 BT« lahko na hrvaškem upravljate:

- plovilo »brodica*«, ki se uporablja za osebne potrebe

- plovilo »brodice*«, ki se najame brez posadke,

- plovilo »jahta*«, ki se uporablja za osebne potrebe z največ 500 BT

- plovilo »jahta*«, ki se najame brez posadke do največ 500 BT

*glej definicijo zgoraj

Kako se izračuna BT - bruto tonaža plovila na tej povezavi

Območje plovbe za to dovoljenje ni omejeno v primeru, da ima oseba opravljen tudi izpit mednarodno priznan izpit za opravljanje radijske službe, če ima plovilo (brodica ali jahta) vgrajeno VHF ali GMDSS VHF postajo.

 

S slovenskim potrdilom »Potrdilo o opravljenem preizkusu znanja za upravljanje čolna« lahko na hrvaškem upravljate:

- plovilo »brodica*«, ki se uporablja za osebne potrebe dolžine do 7m in z močjo motorja največ 7,35 kW

- plovilo »brodica*«, ki se najame brez posadke dolžine do 7m in z močjo motorja največ 7,35 kW

 

Navedeno plovilo se lahko uporablja le v oddaljenosti največ 6 nmi od obale v notranjih vodah in teritorialnem morju Republike Hrvaške. Upravljavec plovila mora imeti tudi ustrezno mednarodno priznan izpit za opravljanje radijske službe, če ima plovilo (brodica ali jahta) vgrajeno VHF ali GMDSS VHF postajo.

Komentarji