Luna Rossa Prada AC75

Svoj novi jadralni bolid je splovila že tretja ekipa Prada.

Ekipama Emirates Team New Zealand in American Magic je prejšnji teden sledila še ekipa Prada. Svoje novo plovilo Luna Rossa so veličastno splovili in krstili 2. oktobra 2019.

Ekipa Prada je tako že tretja ekipa, ki ima splovljeno jadrnico, s katero se bo udeležila tekmovanja Pokal Amerike v razredu AC75. Pred njo sta plovilo splovili ekipi Emirates Team New Zealand in American Magic. Vse tri splovitve so si sledile v razmaku manj kot enega meseca, kar napoveduje izenačenost ekip, ki imajo en preprost cilj: zmagati v novem razredu AC75 Pokala Amerike, ki premika meje možnega v jadralskih tehnologijah.

AC75 je pravilo, na podlagi katerega ekipe zgradijo svoj jadralni bolid. V njem so zajete poglavitne tehnične lastnosti, preostalo pa je prepuščeno navtičnim arhitektom, ekipam in seveda fiziki. Če pogledamo vse tri jadrnice, vidimo, da se močno razlikujejo med seboj. Vsaka ekipa je poskusila na podlagi predpisanih parametrov izdelati plovilo, ki bi bilo najhitrejše.

Katera rešitev bo najboljša, se bo pokazalo šele na tekmovanju. Prvo bo leta 2021 na 36. Pokalu Amerike. Do takrat bodo ekipe testirale svoja plovila, odpravile tehnične pomanjkljivosti in se pripravile na jadranje s tehnološko najbolj naprednimi jadrnicami na svetu.

Predhodno splovljene jadrnice AC75:

Vir: AC75, Foto: Stefano Gattini