Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

 • avtor: Igor Orlov
 • dimenzija: 270 x 200 mm,
 • obseg: 192 strani
 • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Avon tender eJet 450

Že pred leti smo pisali o novi tehnologiji gradnje podvodnega dela trupa plovil Petestep (Svetovna inovacija – nova oblika trupa plovil, ki zmanjša porabo za 25 odstotkov), ki povečuje izkoristek plovila in drastično zmanjšuje porabo goriva. Ta mesec je na trg prišlo prvo plovilo, ki izkorišča patentirano tehnologijo ter vse njene prednosti.

Ladjedelnica Zodiac Nautic, ki jo poznamo po inovacijah v navtiki (je prvo podjetje, ki je izdelalo gumenjak s trdim dnom), je spet naredila korak naprej pred konkurenco. Predstavili so nov model pomožnega čolna Avon eJet 450, ki ima izdelan trup s pomočjo tehnologije Petestep.

eJet 450 je električno gnani pomožni gumenjak z jet pogonom. Razvoj plovila je bil zelo zahteven. Naloga je bila izdelati plovilo, ki ne bo imelo emisij toplogrednih plinov in bo zadovoljilo najzahtevnejše kupce. Zaradi omejitev eklektičnih pogonov so želeli izdelati plovilo, ki bi lahko dolgo časa plulo pri višjih hitrostih (glisiralo), nudilo veliko mero udobja med plovbo in bi bilo tiho.

Produktni direktor podjetja Zodiac Nautic je ob predstavitvi novega plovila dejal:

»Tehnologija Petestep nam je bila zanimiva takoj, ko smo jo opazili. Trup novega eJet 450 nas je pozitivno presenetil. Simulacije so bile izjemno natančne. Z uporabo tehnologije Petestep nam je uspelo hitrost gumenjaka pri glisiranju povečati za 15 odstotkov. Pri najvišji možni hitrosti je bila razlika v primerjavi s klasičnim trupom neverjetnih 10 odstotkov.«

Tehnični podatki:

 • Dolžina čez vse: 4,50 m
 • Širina: 2,00 m
 • Višina: 1,10 m
 • Motor: Torqeedo DB 80 / 55 kW
 • Teža plovila: 850 kg
 • Najvišja hitrost: 30 vozlov
 • Št oseg: 6
 • Baterija: BMW i3 / 32 kWh
 • Čas plovbe: 1,5 ure pri 30 vozlih
 • 4 ure pri potovalni hitrosti
 • 8 ur pri hitrosti 5vozlov

Več na: https://www.avon-tenders.com/

Avon tender eJet 450

Komentarji