Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

 • avtor: Igor Orlov
 • dimenzija: 270 x 200 mm,
 • obseg: 192 strani
 • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Italijanska ladjedelnica Marinello je predstavila nov model dnevnega gliserja z oznako Eden 18 EVO II.

Gre za evolucijo modela, ki so ga leta 2002 izdelali po ideji Tindara Stroscia, lastnika ladjedelnice in njegovih bratov. V vseh letih od nastanka so plovilu spreminjali detajle, sedaj pa so ga generalno posodobili. Nove izboljšave na plovilu so plod znanja v ladjedelnici in idej, ki so jih podali dosedanji kupci njihovih plovil. Tako je model Eden 18 Evo II plovilo, zrelo za leto 2020 in bo zadovoljilo kupce, ki si želijo kompaktno plovilo, ki ponuja veliko mero udobja in ga lahko primerjamo z bivanjem v dnevni sobi.

Pri novem plovilu Eden 18 Evo II, kot pri ostalih plovilih Marinelo moramo izpostaviti dve posebnosti, ki ju postavljajo korak pred konkurenco. Trup njihovih plovil je izdelan z značilno ostro kobilico trupa, ki omogoča udobno plovbo v višjih valovih ter visoke boke, ki celotno posadko varujejo pred vodnim pršcem in nudijo izjemno udobje med plovnost ter bistveno večjo varnost.

Plovilo lahko na krov sprejme sedem oseb. Kljub temu bo za plovbo zadostoval že motor z močjo 40 KM. Tisti, željni hitre plovbe več kot 30 vozlov, pa lahko na Eden 18 Evo II namestijo motor z največjo močjo 115 KM.

Plovilo ima krmarsko konzolo pomaknjeno na desno stran. Leva od nje je širok prehod, ki povezuje premec in krmo. V premcu je velika sedežna garnitura v obliki črke V. V sredini je miza, ki jo lahko spustimo in celoten premec postane udobna sončna ploščad. Krmarju je namenjena udobna klop, na katero se lahko med plovbo namestita do dve osebi. Na krmi je čez celotno širino in na bokih nameščena klop, na kateri bodo med plovbo udobno sedele tri osebe. Med njo je postavljena druga miza, ki se prav tako lahko spusti in tudi celotno krmo spremeni v sončno ploščad. Ja, prav ste prebrali. Plovilo Marinello Eden 18 Evo II ima pri dolžini 5,3 m kar dve veliki prostorni sončni ploščadi, na katerih lahko pod soncem uživa 5 ali 6 oseb. Če si zaželite sence, je na voljo velika zložljiva streha, ki bo pred soncem ščitila celoten krmni del plovila.

Prehod do vode je omogočen na levi strani krme. Za dostop do vode so nameščene zložljive stopnice s tremi prečkami. Kopalna ploščad je dovolj velika, zato je dostop do vode enostaven. Za tiste, ki si želijo nekoliko več udobja, je možno plovilo naročiti z dodatno povečano krmno ploščadjo ter vgraditi sistem sladke vode za tuširanje.

Tehnični podatki:

 • Dolžina čez vse: 5,30 m
 • Širina plovila: 2,30 m
 • Največja moč motorja: 115 KM
 • Število oseb na krovu: 7
 • Teža plovila (brez motorja): 600 kg
 • Homologacija: CE
 • Kategorija: C

Več informacij in cene plovila pri slovenskem uvozniku C&G Navigator, tel.: (051) 238 901.

Komentarji