Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

 • avtor: Igor Orlov
 • dimenzija: 270 x 200 mm,
 • obseg: 192 strani
 • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Ladjedelnica Smart Own v Združenih arabskih emiratih je predstavila novo družinsko športno potovalno jahto z izjemno elegantnim notranjim oblikovanjem.

Ladjedelnica, ki jo poznamo predvsem po blagovni znamki Nomad, proizvaja plovila za športne ribiče, družinske potovalne jahte srednjega razreda in luksuzne jahte srednjega razreda. Med slednje sodi tudi novi model športne jahte dolžine 12 z imenom Oryx 379. Pri oblikovanju ene izmed svojih najmanjših jaht so bili predvsem pozorni, da so zagotovili izjemne plovne lastnosti in prostornost pod krovom. Zaradi vedno večjega povpraševanja po plovilih z zunajkrmnimi motorji je tudi novi Oryx 379 namenjen vgradnji dveh ali celo treh zunajkrmnih motorjev s skupno močjo do 900 KM. Vsa ta moč bo zadostovala, da bo plovilo plulo s hitrostjo 45 vozlov.

Plovilo ima izjemno elegantno in moderno notranjost. Vgrajeni so izbrani materiali, ki zagotavljajo udobno bivanje. Na voljo je ena kabina in sedežna garnitura v premcu, ki se spremeni v veliko ležišče. Na krovu lahko prenočijo štiri osebe.

Na krovu je centralna konzola z dvema velikima krmarskima sedežema. Plovilo ima trdo streho, s ponjavami pa ga lahko v celoti zapremo in zagotovimo zaščito pred vremenom celotni posadki.

Tehnični podatki:

 • Dolžina plovila: 11,52 m
 • Širina: 3,65 m
 • Ugrez: 0,70 m
 • Rezervoar za gorivo: 1135 l
 • Rezervoar za vodo: 227 l
 • Rezervoar črnih vod: 112 l
 • Pogon: zunajkrmni motorji (2 ali 3)
 • Največja skupna moč motorjev: 900 KM
 • Certifikat: CE

Več na: https://www.smartown.ae/yachts/

Komentarji