Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Ob 11.00 uri je pred Londonom štartno črto prečkala enajsterica jadrnic regate Clipper Round the World Race. Podali so se na epsko 44.000 nmi dolgo plovbo okoli sveta, ki bo trajala enajst mesecev.

Enajst plovil je včeraj popoldne izplulo iz pristanišča St. Catherins Dock pod mostom Tower Bridge vse do ustja teke Temze, kje so počakali na današnji štart regate. Točno ob 10.00 uri (lokalni čas) je enajst jadrnic prečkalo štartno črto in se podalo na prvo etapo letošnje regate. Trenutno plujejo proti vzhodu do skrajnega vzhoda pokrajine Kent, nato pa se bodo obrnili proti jugu in zapluli v ožino Dover. Plovbo bodo nadaljevali skozi Rokavski preliv. Na severozahodu Francije se bodo obrnili proti jugu. V Biskajskem zalivu bo postavljena prva kontrolna točka, kjer si bodo ekipe priborile prve točke. Ko bodo pripluli do severozahodne obale Španije, se bo pričel prvi Oceanski šprint, druga možnost za pridobitev dodatnih točk. S plovbo bodo nadaljevali proti jugu Portugalske, kjer bo v pristanišču Portimao prvi postanek.

4.9.2019 ob 12:00

Po dveh dneh plovbe vseh enajst jadrnic pluje v Rokavskem prelivu.  Trenutno plujejo že v zahodnem delu in se bližajo zadnjemu delu, ko bo potrebno smer plovbe spremenit proti jugu. Piha severozahodni veter s hitrostjo med 15 in 20 vozli. Vse jadrnice razen ekipe Punta Del Este, so se odločile za severno ruto in plujejo po severni strani preliva. Ekipa Punta Del Este, se je odločila za krajšo pot in pluje po južni strani Rokavskega preliva. Ekipe na severu imajo trenutno nekoliko šibkejše vetrove in on plujejo približno 1 vozel počasneje od ekipe Punta Del Este.

V vodstvu je trenutno ekipa Gotobermuda. Manj kot 0,5 nmi za njo pluje ekipa Unicef. Qingdao, ki je začela hitro je trenutno na 3. mestu s 4 nmi zaostanka. Punta Del Este trenutno pluje na četrtem s slabimi 10 nmi zaostanka. Če bodo nadaljevali s trenutnim tempom, bodo svojo pozicijo izboljšali.

Jadralce do cilja v Portugalskem pristanišču Portimao loči še 935 nmi plovbe.

Prve bonus točke so podeljene, 7.9.2019 ob 20:00

Današnjo plovbo so zaznamovali vetrovi, ki so pihali s hitrostjo 40 vozlov, in visoki valovi, ki so segali kar štiri metre visoko. Kitajska ekipa Sanja je prva prijadrala do prve kontrolne točke, kjer se delijo dodatne točke. Prva kontrolna točka oziroma vrata so navidezna črta, ki jo morajo prečkati jadralci. Ekipa, ki jo prečka prva, dobi dodatne točke. Prva takšna kontrolna točka je bila v severnem delu Biskajskega zaliva. Najhitreje jo je dosegla ekipa Sanja. Plovba skozi vrata ni obvezna, prinaša pa dodatne točke. Ekipa GoToBermuda je plula na optimalni poti za dosego cilja. Ker so menili, da bi lahko prvi dosegli kontrolna vrata, so smer plovbe spremenili proti vratom. Kmalu so ugotovili, da jih bosta pred njimi dosegli vsaj dve jadrnici, ker ta bili na ruti, ki jih bo hitreje vodila do njih. Hitro so sprejeli taktično odločitev in se vrnili na ruto, po kateri bodo najhitreje dosegli cilj.

Druga možnost za osvojitev dodatnih točk na prvi etapi je tako imenovani Oceanski sprint. Gre za plovbo po Atlantiku vzdolž portugalske zahodne obale. V severnem delu so postavili startna kontrolna vrata, na jugu pa ciljna kontrolna vrata. Bonus točke bo dobila ekipa, ki bo razdaljo med njima preplula najhitreje. Ta trenutek je ciljno črto prečkalo že sedem ekip. Katera je razdaljo preplula najhitreje, bomo izvedeli, ko bodo še zadnje štiri ekipe prečkale ciljno črto, ki je severozahodno od portugalskega mesta Lizbona.

Znani so rezultati prvega Oceanskega sprinta

Prvi Oceanski sprint je potekal v zadnjem delu prve etape regate, ob zahodni portugalski obali. Najhitreje ga je preplula ekipa Punta del Este. Skipper Jeronimo in njegova ekipa so za plovbo potrebovali 15 ur 51 minut in 26 sekund. S tem so si prislužili tri dodatne točke. Druga najhitrejša jadrnica je bila Ha Long Bay, ki je za potrebovala približno 49 minut več. Za drugo mesto bodo prejeli dve dodatni točki. Zadnja ekipa, ki bo dobila eno bonus točko, je Zhuhai.

Dvajset navtičnih milj pred koncem je vodstvo prevzela ekipa Qingdao. Ekipa Unicef, ki je vodila večino etape, je zdrsnila na drugo mesto. Zaostaja zgolj 1,5 nmi. Na tretjem mestu pluje ekipa GoToBermuda, ki pa zaostaja že 8 nmi. Ker so se vetrovi umirili, so se zmanjšale tudi hitrosti plovbe. Ekipe v ospredju plujejo le še s hitrostmi okrog 4 vozle. Kdo bo prvi v cilju, še zdaleč ni odločeno.

Trenutni vrstni red 7.9.2019 ob 15.00:

Mesto Ekipa Razdalja do cilja Hitrost (SOG) Zaostanek za vodilnim
1 QINGDAO 26.11 nmi 3.6 vozlov  
2 UNICEF 27.55 nmi 3.3 vozlov -1.44 nmi
3 GOTOBERMUDA 34.01 nmi 4.1 vozlov -7.9 nmi
4 DARE TO LEAD 41.73 nmi 2.3 vozlov -15.62 nmi
5 HA LONG BAY, VIET NAM 50.29 nmi 5.3 vozlov -24.18 nmi
6 PUNTA DEL ESTE 62.27 nmi 6.9 vozlov -36.16 nmi
7 VISIT SANYA, CHINA 66.79 nmi 7.5 vozlov -40.68 nmi
8 ZHUHAI 70.32 nmi 3.8 vozlov -44.21 nmi
9 IMAGINE YOUR KOREA 81.88 nmi 6.1 vozlov -55.77 nmi
10 SEATTLE 116.93 nmi 5.2 vozlov -90.82 nmi
11 WTC LOGISTICS 248.66 nmi 12.3 vozlov -222.55 nmi

 

Prva etapa London - Portimao:

Komentarji