Zadnje iz eTrgovine

34.90€

888 pristanov in zalivov, sedaj v barvah in z novimi, dopolnjenimi podatki. Knjiga je prenovljena in tekoče ažurirana za leto 2018. V njej so prikazani detajli zalivov in pristanišč s kratkimi opisi in oznakami za možnost priveza ter simboli za nevarne, ali pa neugodne vetrove, ki povzročijo na privezu samo neprijetno bibavico. V njem je tudi obilo ostalih uporabnih podatkov, kot so podatki o odpiralnih časih na bencinskih črpalkah, vse pomembne telefonske številke (kapitanij, marin zdravstvenih domov, …..) 

O knjigi:

  • izdaja: 6. dopolnjena izdaja
  • avtor: Karl-H. Bestandig
  • slovenska izdaja: Gorazd Cizej
  • strani: 120
888 pristanov in zalivov

Zadnji video

Arheologi, ki so našli dobro ohranjene ostanke ladje, zatrjujejo, da je stara vsaj 2400 let.

Po poročanju BBC so ostanke ledje odkrili v zahodnem delu Črnega morja blizu Bolgarije. Ker je mirno počivala na morskem dnu vseh 2400 let je izjemno dobro ohranjena. V dolžino meri 23 m. Naj bi šlo za ladjo antične Grčije. Poleg večine trupa, so zelo ohranjeni tudi jambor, krmilo in klopi za veslanje. Da je ladja ostala v tako dobrem stanju, je krivo pomanjkanje kisika na globini približno 2000 m, kjer ležijo ostanki. Razbitina bo dala zelo dober vpogled v ladjedelništvo v obdobju antične Grčije.

Po dosedanjih informacijah naj bi šlo za trgovsko ladjo, ki je do sedaj poznali le s slik. Prikazana je na antični vazi imenovani »Sirenina vaza«, ki jo hrani Britanski muzej. Na njej naj bi bila prikazana ladja in slavni grški junak Odisej. V obdobju okrog leta 400 p.n.š. naj bi bile takšne ladje pogoste. Uporabljali so jih za prevoz dobrin po črnem morju in

Arheologi, ki so ladjo odkrili, nameravajo ladjo pustiti na mestu, kjer leži že 2400 let. Z razbitine so odnesli zgolj majhen košček ostankov, ki so jih uporabili za izvedbo karbonske analize. Univerza iz Southamptona je na podlagi rezultatov zagotovila, da gre za zaenkrat najstarejšo v celoti ohranjeno ladijsko razbitino na svetu.

Vir: BBC,  Black Sea Maritime Archaeology Project

Komentarji