Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Posebno ladjo Boskalis Blue Marilin, za prevoz velikih tovorov, so nasilno zasegli pirati.

Specilana ladja Boskalis Blue Marlin, ki je namenjena prevozu velikih in težkih tovorov je priplula do luke v Ekvatorialni Gvineji v zahodni Afriki. Po tem, ko je razložila svoj tovor pred pristaniščem, je odplula proti Malti. V popoldanskih urah, ko je plula približno 80 nmi od obale, so se nanjo vkrcali oboroženi pirati in ladjo zasegli.

Ladja Boskalis Blue Marlin
Ladja je namenjena prevozu težkih tovorov velikih dimenzij po svetovnih morjih. Ladja je delno potopljiva. Za nalaganje tovora, se lahko potopi tako globoko v morje, da je njena nakladalna ploščad dovolj globoko potopljena, da nanjo naložijo tovore težke do 67.000 ton. Nanjo lahko naložijo večje ladje, naftne ploščadi in druge težke tovore izjemnih dimenzij. Ladja ima za pogon vgrajena dva motorja moči 12.640 KW oziroma 17.000 KM. Pri manevriranji ji pomagata še dva azipod pogona z močjo 4500 KW in premčni motor z močjo 2000 KW. Največja ladja v floti Boskalis Boka Vanguard lahko na krov sprejme tovor težak do 117.000 ton.

Posadka se je uspela rešiti v varen prostor na ladji in obvestiti lokalne oblasti in plovila NATO misije v Gvinejskem zalivu. Proti ladji sta nemudoma poletele dva helikopterja iz Ekvatorialne Gvineje, sledile pa sta jim še dve ladji mornarice Ekvatorialne Gvineje in Španske mornarice.

V ponedeljek zjutraj so se je na ladjo vkrcale specialne enote in preiskale ladjo. Na njej niso našli nobenega pirata. Posadko so obvestili, da lahko zapusti varne prostore in prevzame ladjo. Po pregledu ladje so ugotovili, da so pirati med prevzemom ladje streljali in močno poškodovali komandni most ladje in aparature za upravljanje plovila. Nadaljevanje plovbe ni bilo možno. Oblasti Ekvatorialne Gvineje so iz varnostnih razlogov na krovu ladje Boskalis Blue Marlin pustili pet oboroženih vojakov. Podjetje, ki je lastnik ladje, je že poklicalo na pomoč vlačilce za vleko ladij po oceanih, da jim pride na pomoč in ladjo odvleče v varno pristanišče, kjer jo bodo usposobili za nadaljnjo plovbo. Ladja je trenutno v mednarodnih vodar, približno 40 nmi oddaljena od obal Ekvatorialne Gvineje.

Foto: Boskalis.com

Komentarji