Ta vikend bi se morala pričeti 5. etapa regate Volvo Ocean Race iz Novozelandskega Aucklanda proti Brazilskemu Itajaiu. Šest plovil naj bi se na 6.776 nmi dolgo plovbo podalo v nedeljo, 15.3.2015.

Vremenska napoved za naslednji teden napoveduje prihod tropskega superciklona 5. stopnje na področje Nove Zelandije. Organizator je zato iz varnostnih razlogov prestavil štart 5. etape za vsaj 24 ur. Predviden začetek je v ponedeljek ob 14.00 uri. V kolikor bo potrebno, ga bodo dodatno prestavili.

Direktor regate Volvo Ocean Race Knut Frostad je povedal: »Najprej varnost! To odločitev smo sprejeli, ker ne vemo točno v katero smer se bo gibal ciklon. Je izjemno velik in bo sigurno prečkal pot po kateri bodo pluli jadralci. Naša največja skrb so visoki valovi. Jadrnice prenesejo veliko vetra. Bojimo se pa, da bodo valovi previsoki in jadralci se po izplutju iz Nove Zelandije ne bi imeli kam skriti. Načeloma bodo jadralci zapustili Auckland v ponedeljek ob 14.00 uri. Lahko bo tudi kasneje. Odvisno je od smeri gibanja ciklona. Priobalna regata, ki je planirana v zalivu pred Aucklandom v soboto ob 14.00 bo izvedena po planu. Predvidevamo vzhodne vetrove, ki bodo pihali s hitrostmi okoli 20 vozlov. Dogodek bo sigurno spektakularen«

Tropski ciklon z imenom Pam se giblje proti jugu. Vetrovi trenutno že pihajo s hitrostmi preko 200 km/h in se bodo verjetno še okrepili. Razburkano morje in veter bi ogrožala posadke.

Zadnja informacija o začetku regate (16.3.2015 ob 10.00 uri): Peta etapa se bo pričela v sredo, 18.3.2015 ob 9.00 po lokalnem času ali v torek ob 20.00 po UTC.