Minilo je enajst ur od kar je flota Volvo Ocean Race zapustila novozelandski Auckland in zaplula v Južni ocean. Trenutno plujejo v razmaku 10 nmi. Najhitrejša štiri plovila ekipa Alvimedica, Dongfeng, Brunel in MAPFRE pa plujejo znotraj dveh nmi.

Prva ura jadranja je bila izjemno intenzivna. Pluli so z vetrom ob obali Nove Zelandije. V vetru, ki je pihal s hitrostmi med 10 in 12 vozli, so dosegali hitrost plovbe do 15 vozlov. Z vetrom so pluli mimo zaliva Hauraki, rta Colville in mimo polotoka Coromandel.

Najhitreje je začela ekipa Dongfeng. Sledila ji je ekipa Abu Dhabi, ki pa trenutno pluje v začelju. Ian Walker je sporočil: »Cel dan smo slabo jadrali. Na propelerju in krmilih se nam je nabralo veliko morske trave. Morali smo upočasniti in očistiti jadrnico. Kljub temu smo še naprej zaostajali za ostalimi. Nato smo se popolnoma ustaviti in očistiti še kobilico. Sedaj plujemo dobro, imamo pa že 5 nmi zaostanka za vodilno ekipo. To je daleč od tega kar smo želeli. K sreči pa vemo zakaj se je to zgodilo.«

Ekipa Emiratov poizkuša nadoknaditi zaostanek za vodilnimi, ki znaša že 6 nmi. Ženska ekipa SCA za njimi zaostaja še dodatnih 6 in pluje najbolj severno. Tudi dekleta so sporočila, da so imela težave z morsko travo. Liz Wardley je povedala: »Imamo zelo spremenljive pogoje. Veter piha s hitrostjo od 5 do 16 vozlov in to v sunkih spremenljivih smeri. Imele smo številne možnosti za taktične odločitve. Plujemo tudi v močnem morskem toku. Na krmilo se nam je nabralo veliko morske trave, kar nas je upočasnilo. Sedaj, ko smo ga očistili, spet plujemo hitreje.

Flota trenutno pluje proti Vzhodnemu rta preko zaliva Plenty v šibkem vetru, ki dosega hitrosti do 10 vozlov. Kamlu se bo stemnilo. Za floto bo to prva noč na južnem Pacifiku.


Trenutno vodilni: ekipa Brunel

Hitrost vetra: 7 – 9 vozlov

Hitrost plovbe SOG (15 min): 8 – 11 vozlov

Smer vetra: 243º - 254º

Najnižja hitrost plovbe: 10,4 vozlov (ekipa Alvimedica)

Najvišja hitrost plovbe: 12,1 vozlov (ekipa SCA)

Najnižja hitrost vetra: 7 vozlov (Brunel, Dongfeng, Alvimedica Abu Dhabi)

Najvišja hitrost vetra: 9 vozlov (ekipa SCA)