Kitajska križarka Ocean Dream, ki je bila zasidrana pred pristaniščem Laem Chabang na Tajskem, se je v soboto prevrnila in potonila.

Ladjo Ocean Dream je lastnik pustil propadati na sidru pred tajsko obalo. V petek so lokalni ribiči ugotovili, da je v ladjo začela udirati voda. Takoj so poklicali Center za pomorsko varnost, saj se je ladja zaradi udora vode začela nagibati na levi bok. Lastniku so naložili, da nemudoma stabilizira plovilo, vendar je bilo za kakršno koli ukrepanje prepozno. Ladja se je v soboto že potopila dobro miljo od obale. Ker je na področju nezgode morje plitvo, se ladja ni potopila v celoti. Levi bok leži na morskem dnu, desni bok pa je nad vodno površino.

V popoldanskem času je kraj nesreče preletelo letalo mornarice in ugotovilo, da iz ladje že izteka pogonsko gorivo in onesnažuje morje. Ali je ekološka katastrofa neizogibna se ta trenutek še ne ve.

Pa podlagi zapisa pozicije ladje lahko ugotovimo, da je ladja pred tajsko obalo zasidrana že približno leto dni. Lani bi morala odpluti proti Kitajski na križarjenje, vendar se to ni zgodilo. Ladja je bila očitno zapuščena na sidru in brez posadke in posledično brez vzdrževanja. Lastnika so predhodno že večkrat pozvali, naj ladjo umakne, vendar nikoli ni odgovoril.

Ladja je bila zgrajena leta 1972 in je lahko prevažala do 760 potnikov za katere je skrbela 390 članska posadka. Prvotni naročnik je bilo norveško podjetje P&O Cruises. V času svojega obratovanja je imela številna imena. Prvo je bilo Spirit for London. Ko jo je kupil Princes Cruises jo je preimenoval v Sun Princec. Naslednji lastnik Premier Cruises jo je preimenoval v Starship Majestic. Zamenjalo se je še nekaj lastnikov in nekaj imen ladje. Zadnji, kitajski lastnik pa se ji je očitno odpovedal.

Vir: ThaiBPS; slika: ChianGraiTimes