Dubrovnik bo dobil nov potniški terminal.

Dubrovniška regija se je pričela razvijati z neverjetno hitrostjo. Pisali smo že o novi marini, ki jo bodo gradili v luki Gruž  (Dubrovnik bo dobil novo marino ),  ter o novi marini, ki se gradi v Slanem (Pričetek gradnje nove marine v Slanem ), sedaj pa bo biser Jadrana, mesto Dubrovnik, dobilo še nov potniški terminal v severni mestni luki Gruž.

Pristanišče Dubrovnik je podelilo 40 letno koncesijo mednarodnemu podjetju Dubrovnik International Cruise Port Investment, ki je v lasti Turškega podjetja Global Port Holdings, njihov partner pa je francosko gradbeno podjetje Bouygues Batiment International. Gradnja novega potniškega terminala se bo pričela letos v mesecu septembru in bo zaključena pred pričetkom sezone 2018. Investicija je vredna 100 mio USD. Investitor bo porušil obstoječe zgradbe med drugim tudi supermarket in na mestu zgradil moderen potniški terminal, več nivojsko parkirno hišo in mednarodno avtobusno postajo, ki bo od starega mestnega jedra oddaljena zgolj 3 km.

Mesto Dubrovnik letno obišče preko 600 potniških ladij s preko 860.000 turisti na krovu. Je na 10 mestu med vsemi mesti na svetu, ki jih morate obiskati in na tretjem mestu v Mediteranu. Po prenovi bo pristanišče sposobno letno poskrbeti za 5.000.000 potnikov. Glede na to, da Dubrovniku napovedujejo letno 19% rast števila potnikov, ki priplujejo s križarkami, ta moderni terminal nedvomno potrebujejo. Zaradi povečanja luke, bodo sledile tudi investicije v ostalo infrastrukturo. Povečalo se bo dubrovniško letališče, ki ga bodo z novo avtocesto povezali z mestnim jedrom.

Slika: justdubrovnik.com