Ta konec tedna, med 25. in 27. marcem 2016, je Jadralni klub Pirat iz Portoroža tradicionalno gostil že 24. Velikonočno regato, letos poimenovano po glavnem sponzorju SAILING POINT VELIKONOČNA REGATA za razred optimist. Gre za najpomembnejšo regato za optimiste v tem delu Evrope ter za najštevilčnejšo regato v Sloveniji, na kateri je zajadralo 527 mladih jadralcev iz štirinajstih držav. Velik obisk jadralcev, njihovih trenerjev in staršev je pripomogel tudi k še živahnejšemu turističnemu utripu Portoroža.

V 24-ih letih se je portoroška Velikonočna regata uveljavila kot najpomembnejša regata za razred optimist v tem delu Evrope, že vrsto let pa slovi tudi kot najštevilčnejša regata v Sloveniji. Vsako leto se je udeleži veliko število mladih tekmovalcev v starosti od 7 do 15 let. Letos jih je prišlo 527 iz štirinajstih držav, največ iz Nemčije in Avstrije, saj za ti dve državi Velikonočna regata predstavlja izbirno regato za izbor reprezentance, prihajajo tudi iz sosednjih Italije, Hrvaške in Madžarske ter iz Slovaške, Češke, Turčije, Malte, letos prvič pa tudi iz Azerbajdžana, Ukrajine, Moldavije in Latvije. Ker Velikonočna regata šteje tudi kot izbirna regata za slovensko reprezentanco, je bilo napeto in borbeno tudi za slovenske jadralce.

Z veseljem spet poročamo o velikem uspehu domačih jadralcev, saj so kar trije slovenski dečki osvojili stopničke. Zmagovalec Sailing Point Velikonočne regate je italijanski jadralec Lorenzo Bassu, drugo mesto je osvojil Daniel Cante (JK Izola), tretje pa njegov klubski kolega Martin Fras. Med deklicami je slavila Antonia Schultheis, ki jadra za Malto, druga je bila Hrvatica Nina Škopac in tretja Italijanka Luisa Penso. Med dečki kadeti je slavil Luka Zabukovec iz JK Jadro Koper, drugi je bil italijanski jadralec Massimiliano Antoniazzi, tretji pa madžarski jadralec Attila Banyai. Med deklicami kadetinjami je bila prva Lucija Škopac, druga njena klubska kolegica iz JK Clivo Nora Šijan, tretja pa Nemka Louisa Muller.

Jadralci so v treh regatnih dneh, od petka do nedelje, odjadrali šest plovov. Vse tri dneve so morali zjutraj najprej nekoliko počakati na veter, potem pa je ta lepo napolnil regatno polje v Piranskem zalivu. Velika flota mladih jadralcev je bila razdeljena v štiri skupine, vsaka s svojim ločenim startom, in teh se je v treh regatnih dneh nabralo precej več, kot bi bilo potrebno. Miro Čarman, predsednik regatnega odbora: “V treh dneh smo izpeljali šest lepih regat v zmernem vetru. Edino težavo so predstavljaje preštevilne ponovitve startov, saj so predvsem najmlajši jadralci na začetku sezone še zelo neizkušeni in zato pogosto preko startne linije. Veliko srečo smo imeli z vetrom, katerega vremenoslovci niso napovedovali v takšni jakosti.”

Organizatorji Velikonočne regate mladim jadralcem že tradicionalno pripravijo tudi zabavno obregatno druženje. V soboto popoldne jih je po jadranju čakal bogat srečolov z lepimi nagradami, po koncu regate pa v okviru podelitve še veliko žrebanje, na katerem so podelili tudi tri glavne nagrade, 15 darilnih bonov za jadralsko opremo, jadro za optimista One Sails in kot prvo nagrado - jadrnico optimist znamke Devoti.

Slavnostne podelitve se je tudi tokrat udeležil piranski župan Peter Bossman, ki je velik podpornik jadranja in Jadralnega kluba Pirat, in je mladim jadralcev z veseljem čestital in predal nekaj nagrad.

Vera Maraspin Čarman, vodja organizacijskega odbora Sailing Point Velikonočne regate: "Letošnja Sailing Point Velikonočna regata je bila rekordna, število tekmovalcev se je povzpelo na 527, zato razmišljamo, da bi prihodnje leto omejili število prijav. Takšen obseg regate je za nas velik logističen zalogaj, saj jo ves čas pripravlja enako velika ekipa, tako na kopnem kot na vodi. Izjemno smo navdušeni tudi nad številom udeleženih držav, jadralci prihajajo kar iz 14, med njimi tudi nekaterih za nas morda nekoliko bolj eksotičnih, kot so Moldavija, Latvija, Ukrajina in Azerbejdžan in očitno postajamo zanimivi tudi za širši prostor. Predstavljam si, da gre dobra beseda od ust do ust in tako regata tudi raste. Imeli smo zelo dobre vremenske razmere, približno 190 jadralcev je bilo tukaj že pred regato na trening kampu, lepo smo zapolnili hotelske sobe. Zelo smo veseli, da vse tesneje sodelujemo tudi z lokalno skupnostjo - vključuje se krajevna skupnost, Hoteli Bernardin, Turistično združenje Portorož, lokalni gostinci in ostali, neprecenljiva je tudi podpora župana dr. Bossmana. Kot kaže se tudi okolica vse bolj zaveda, da je takšen športni dogodek koristen za vse strani.”

Organizacija Sailing Point Velikonočne regate je za Jadralni klub Pirat velik zalogaj, hkrati pa množičen obisk jadralcev predstavlja veliko zainteresirano ciljno skupino, zato pritegne iz leta v leto več sponzorjev. Glavni sponzor letošnje Velikonočne regate je trgovina za navtično opremo Sailing Point, ostali sponzorji pa Občina Piran, Hoteli Bernardin, Krajevna skupnost Portorož, Turistično združenje Portorož, One Sails Slovenia, Fonda, Interexpo, Rooster, Bulb, Sandiline in Vigrad. JK Pirat se vsem za sodelovanje in podporo iskreno zahvaljuje.

Mitja Margon iz trgovine Sailing Point: “Že veliko let sodelujemo z JK Pirat in to regato, tako s svojo prisotnostjo na regati kot z nagradami in manjšimi sponzorstvi, letos pa smo želeli to sodelovanja nadgraditi, zato smo prevzeli generalno pokroviteljstvo z namenom, da prepoznavnost naše trgovine, ki je edina specializirana trgovina z jadralsko opremo na tem področju, razširimo tudi na območju širše regije. Samo z delom na našem območju težko preživimo, zato je to odlična odskočna deska za druga tržišča. Tukaj so jadralci iz Madžarske, Nemčije in drugih držav, ki morda nimajo neposrednega dostopa do tovrstnih trgovin in v tem smo tudi zaradi dobre medijske pokritosti Velikonočne regate videli svojo priložnost. S sodelovanjem smo zadovoljni in kar ustvarimo s prodajo tukaj na regati, z veseljem skozi sponzorstvo spet vrnemo klubu.” Sailing Point je najboljšemu klubu predal tudi prvi prehodni pokal.

Sailing Point Velikonočna regata pa ni le pomemben športni dogodek, temveč v prazničnih velikonočnih dneh predstavlja tudi prijetno turistično popestritev dogajanja v Portorožu, turističnim delavcem, ki več kot 500 mladim, njihovim staršem in trenerjem nudijo namestitev in gostinske usluge, pa tudi lep začetek nove sezone.

V celotno organizacijo tako številčne regate, katere priprava se začne že nekaj mesecev prej, je vključenih okrog 50 članov JK Pirat. V treh dneh regate poskrbijo za nemoten potek dogajanja v zadovoljstvo jadralcev in njihovih staršev, trenerjev ter ostalih spremljevalcev. Marjan Matevljič, predsednik JK Pirat, je ob koncu te največje regate v slovenskem morju zadovoljen povedal: “Vsako leto pride več jadralcev in tudi tokratna regata je bila rekordna, hkrati pa je naša Sailing Point Velikonočna regata tudi druga najštevilčnejša regata za optimiste na svetu. Ocenjujemo, da je trenutno v Portorožu zaradi naše regate približno tisoč ljudi, ki so skupaj ustvarili približno pet tisoč nočitev.