Na Palmi de Mallorci se je v ponedeljek začela regata princese Sofije. V olimpijskem jadralskem razredu finn Vasilij Žbogar na uvodni regati ni odjadral najbolje in se je po prvem dnevu uvrstil na 15. mesto.

Razmere na regatnem polju so ustrezale Izolanu, a tokrat jih ni izkoristil. V prvi regati je ciljno črto prečkal kot 22., v drugi pa 14. “Mislim, da je utrujenost razlog, da mi danes ni šlo bolje, oprema je v redu, vse je kot ponavadi. Nisem bil svež, slabo sem startal obe regati, slabo sem se počutil na jadrnici in ko se na finnu počutiš utrujenega te še dodatno uniči,” je po prvem dnevu povedal Žbogar in dodal: “Očitno sem se si po evropskem prvenstvu vzel premalo počitka. Ampak to regato sem vzel kot trening in počitek ni bil planiran.”

Po prvem dnevu je bil v vodstvu kdo drug kot serijski zmagovalec v razredu finn, Britanec Giles Scott, Vasilij Žbogar pa bo nove priložnosti iskal v prihodnjih dneh: ”Upam, da bo bolje jutri, danes je bil šele začetek, jutri je nov dan in novi priložnosti za dokazovanje.”

Tudi v torek je bil Vasilij še precej utrujen, a željan dokazovanja. V včerajšnji prvi regati dneva pa mu to ni ravno uspelo. “Prva regata ni potekala po mojih željah, startal sem slabo, poskušal sem se izvleči, ampak prav veliko se ni dalo nadoknaditi,” je o prvem nastopu povedal Žbogar, ki je v cilj prijadral kot 30., veliko bolj zadovoljen pa je bil po drugi regati, ki jo je končal na 3. mestu: “Dobro sem startal, bil ves čas v dobrem položaju. Je boljše kot včeraj, vsaj malo v tolažbo pa mi je, da sem bil v obeh regatah pred Gilesom Scottom, tudi on tokrat dela napake.”

Britanec je bil 45. in 11., skupno pa je, s 15 točkami drugi, vodi Novozelandec Josh Junior, ki ima 9 točk in se je izkazal že na odprtem evropskem prvenstvu v Barceloni. Vasilij Žbogar ima na 17. mestu 39 točk in že razmišlja o nadaljevanju tekmovanja: “Do konca je še šest regat, moram se čim bolje regenerirati in upam da se bom bolje počutil jutri, je pa današnje tretje mesto odlična spodbuda.”

Vir: http://www.vasilijzbogar.si/; foto: Robert Deaves