Jahtni klub Portorož je pred dnevi organiziral dvodnevno regato za razred Dignhy 12’, zimzelen lesen monotip, ki je bil med leti 1920 in 1928 olimpijski razred. Z 20-imi krmarji iz treh držav se je v športnem oltimerju pomerila tudi najboljša slovenska jadralka Vesna Dekleva Paoli.

Portorož je postal po organizaciji svetovnega pokala leta 2012 stalnica v koledarju razreda Dinghy 12’. Tradicionalnega športnega dogodka se odtlej redno udeležujejo rekreativci stari od 15 do 80 let, ki se iz bližnjih in daljnih dežel v vode Piranskega zaliva vračajo tudi ko vremenska napoved ni najboljša. Letos se jih je tako na prizorišču zbralo 20 iz severne Italije, Sicilije in Francije, manjkalo pa ni niti slovenskih krmarjev.

Igor Švarc se je v boj na domačem terenu podal z obnovljeno lesenjačo Suzano, splovljeno le dve uri pred prvim startom, najboljšo slovensko jadralko Vesno Deklevo Paoli pa je v nastop pregovoril klubski prijatelj Gianni Gomezel, ki ji je ob tej priložnosti posodil tudi svojo jadrnico Garbin.

Za trikratno olimpijko to sicer ni bilo prvo srečanje z dingijem, saj se je na starodobniku preizkusila že lani s sinom Erikom, tokrat pa se ji je na krovu pridružil mlad ljubitelj tradicionalnih plovil Dan Poljšak, s katerim sta se v petih plovih odlično dopolnjevala. Morsko gladino sta zlasti hitro brazdala v zmernem južnem vetru in po uvodnih treh preizkušnjah zasedala odlično drugo mesto.

Žal se je drugi tekmovalni dan nebo nad Portorožem razjasnilo in z oblaki je izginil tudi jugo, ki je regatni odbor prisilil skrajšati finalni plov pri predzadnji oznaki. “Močan veter je bil naporen, ampak midva sva se veliko bolj namučila v brezvetrju,” je odločilne trenutke strnila Vesna, na koncu šesta v skupni razvrstitvi. Zmagal je Italijan Dani Colapietro de Maria pred Fabiom Mangioneom in Massimom Schiavonom, ki so za razliko od naše predstavnice pluli sami in bili posledično v nežnih sapicah lažji in hitrejši.

Igor Švarc je Suzanino krstno predstavo končal na repu razpredelnice, toda slab vtis kani popraviti že čez tri tedne, ko se bo flota brezčasnih lesenih lepotic ponovno pomerila v Portorožu, tokrat z novejšimi različicam plastičnih dingijev.