Slovenski jadralci so v nedeljo v Riu nadaljevali olimpijsko regato. Vasilij Žbogar v razredu finn je v današnjih dveh plovih dosegel še deveto in osmo mesto in je po desetih odjadranih plovih trdno na drugem mestu pred torkovo regato za medalje. Tina Mrak in Veronika Macarol pa sta zabeležili še 12. in četrto mesto in sta po sedmih odjadranih plovih napredovali na četrto mesto.

Jadralci v razredu finn so v spremenljivem vetru, ki je pihal s hitrostjo okoli 10 vozlov, odjadrali še deveti in deseti plov. Za dobro polovico jadralcev se je s tem olimpijski nastop zaključil, najboljših deset pa čaka še torkova regata za medalje, v kateri se bo pomerilo deset najboljših jadralcev. Vasilij Žbogar je deveti plov dobro začel, prvo bojo obrnil kot peti, nato pa jadral okoli desetega mesta in končal na devetem mestu. Samo mesto pred njim je v cilj prijadral Britanec Scott. Tudi v drugo je Izolan jadral v deseterici in zabeležil še osmo mesto. V skupnem seštevku Vasilij Žbogar (56 točk) ostaja trdno na drugem mestu in zelo blizu svoje tretje olimpijske medalje. Naslov olimpijskega prvaka je z današnjim osmim in drugim mestom že osvojil Britanec Scott Gilles (32 točk), ki ima na prvem mestu že neulovljivih 24 točk prednost. Na tretje mesto se je povzpel Hrvat Ivan Kljaković Gašpić (69 točk), ki za Izolanom zaostaja 13 točk. Za deset najboljših jadralcev razreda finn je bil včeraj prost dan, danes pa jih čaka še zadnje dejanje olimpijske regate, regata za medalje.

Vasilij Žbogar je povedal: »Težak dan na morju je bil, veter je zelo obračal, zelo je nihal, na trenutke je bilo nič vetra, pa tudi 10 do 12 vozlov. Nisem se držal nobene strani, jadral sem po sredini, zato sem malo izgubil. Res je bilo težko, nekateri jadralci so zelo živčni. V drugi regati me je Giles Scott držal in tam sem izgubil nekaj mest, v nasprotnem bi bilo r regati za medalje lažje. Zdaj sem drugi skupno, vse je še odprto, treba se bo v torek še boriti. Res da praktično medaljo imam, teoretičnompa še ne, v torek bo dan D," je po današnjih regatah povedal Žbogar, ki ima jutri prost dan, dan ki bo namenjen pripravi na regato za medalje.«

Jadralke v razredu 470 so se vrnile na morje po sobotnem prostem dnevu, v šibkem in spremenljivem vetru so odjadrale dva plova od predvidenih treh. Tina Mrak in Veronika Macarol sta prvi današnji plov slabše začeli, vmes celo zdrsnili skoraj na rep, potem pa se prebili do 12. mesta. V drugem plovu sta jadrali veliko bolje, ves čas sta bili v stiku z najboljšimi in v cilj prijadrali na četrtem mestu. Po sedmih odjadranih plovih sta Tina Mrak in Veronika Macarol (33 točk) na četrtem mestu, po tem, ko so Avstrijkama Lari Vladau in Jolanti Ogar (32 točk) brisali diskvalifikacijo v sedmem plovu, in sta v skupni razvrstitvi s točko prednosti mesto pred njima. Slovenki za tretjim mestom zaostajata točko  in sta v odličnem izhodišču za jutrišnje nadaljevanje olimpijske regate. Vodilni posadki Britanki Hannah Mills in Saskia Clark (20 točk) na prvem mestu in Američanki Anne Haeger in Briana Provancha (24 točk) na drugem imata že nekaj prednosti, naprej po lestvici pa so razlike majhne in je še vse odprto. Pred jadralkami razreda 470 so predvideni še trije plovi in sredina regata za medalje, v kateri se bo pomerilo deset najboljših posadk.

Iz Ria se je oglasil tudi Tomaž Čopi, trener ekipe Tina Mraj-Veronika Macarol, po nevihti, ki je jadralce zajela na odprtem morju:

"Čakali več kot pol dneva, da nas pošljejo na morje! V Guanabara zalivu je bilo vetra 0kt....pol pa nas pošljejo na ocean na polje Niteroi. Na začetku kaže zelo obetavno. Vetra do 15kt iz smeri SE.....pol pa Drama! Opazim nizke raztrgane oblačke na višini 300m nad gladino morja, kako hitro šibajo iz smeri W. Na horizontu pa črna linija! V trenutku obrne iz SE v W iz 15kt na 40kt plus.

In pol se začne..... drama. Tina Mrak in Veronika Macarol uspeta nekako spraviti glavno jadro v jadrnico in ga nekako zrolata. Pol pa se začne cca.5 milj dolga pot nazaj v Marino Gloria. Refuli na momente presežejo 40kt....povprečje 30-35kt. val hitro raste in se pričenja lomit. Pogoji so resni. Preveč resni za OI saj se materijal pričenja trgat, jamborji zvijat! Tina in Veronika na trenutke na trapezu komaj ravnata jadrnico ki pluje le s flokom. Ta ratuje utrujen in je tik pred tem, da se začne trgati!

Mene na VSR premetava, zaliva, .....vendar vse pod kontrolo. Pošiljam jima navodila, da naj pazita na opremo.....jutri je nov dan in še vedno za naredit tri regate. Jaz pa jezen, jezen kot ris in se sprašujem kako je možno da v letu 2016 naredijo organizatorji takšno meteorološko napako!

Uspemo pripluti v marino. Vse ok. Tina in Veronika ok, jadrnica ok, jambor ok, jadro ok le da bolj pomečkano, flok na šteki strgan!,.....

Drugi del današnje zgodbe se nadaljuje pri merilcih. Veliko poškodovane opreme,....zmeda,....večer bo še dolg! Regata še ni končana!

In zdaj naj mi kdo še reče, da jadranje ni naj-zanimivejši, naj-atraktivnejši šport, da o dramatičnosti niti ne govorim!!"

Fotografija neurja, ki je zajelo naši jadralki (foto: Tomaž Čopi)

Vir: JZS.si, vasilijzbogar.si; Foto: Sailing Energy / World Sailing