Zadnjo nedeljo v juliju se je na jugu kanarskega otoka Fuerteventura, v windsurferski meki Costa Calma, končala regata PWA svetovnega pokala v jadranju na deski. Jadralci so se tokrat pomerili v disciplinah slalom in freestyle, v obeh pa sta nastopila tudi naša windsurferja - Jan Kosmina v slalomu in Sebastijan Jankovič v freestylu.

Regata na Fuerteventuri zaradi pregovorno zelo močnega vetra, letos ga je bilo večinoma med 30 in 40 vozli (najmočnejši zabeleženi sunek je presegel 50 vozlov) ter specifičnega vala slovi kot najtežja v sezoni. Močan veter je delal preglavice tudi veliko bolj izkušenim jadralcem na deski, Jan Kosmina pa je po svojem nastopu povedal: “Tukaj sem prvič v življenju tekmoval v res močnem vetru in težkih pogojih. Vesel sem, da sem letos tukaj, da se bom znal bolje pripraviti za naslednje leto, saj nisem imel prave predstave, kakšne so dejanske razmere. Vedel sem, da bo močno pihalo, a če sem iskren, sem mislil, da mi težave dela hitrost, medtem ko sem dober v obratih, pa je bilo ravno obratno. Izkazalo se je, da sem bil po hitrosti konkurenčen najboljšim, mi pa v tako močnem vetru in velikih valovih delajo preglavice obrati. Doslej sem treniral na Tenerifi, kjer je veter prav tako močan, a je val večji in daljši, tukaj pa je val mali in strm in deska ves čas skače. V  takšnih pogojih moram trenirati za naslednje leto.” Jan je regato na Fuerteventuri končal kot 52. in je trenutno na skupnem 32. mestu v konkurenci preko stotih najboljših windsurfarjev na svetu. Jan je tudi drugi na PWA lestvici do 22 let, čeprav jih ima šele 19. Po zaključeni srednji šoli se je odločil za kariero profesionalnega jadralca na deski, za seboj pa ima že nekaj odličnih rezultatov, med njimi tretje mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v Costa Bravi leta 2014 (v kategoriji do 20 let, Jan je bil takrat star 18 let), istega leta zmago na mladinskem evropskem prvenstvu do 20 let na Bolu, tretje mesto na evropskem prvenstvu in peto na mladinskem svetovnem prvenstvu (2015). Konec leta 2015 je že nastopil na članskem svetovnem pokalu PWA in končal na 21. mestu na regati v nemškem Syltu. Letos bo Jan prvič odvozil celotno sezono PWA. Na prvi tekmi v slalomu v korejskem Ulusanu ni bil med najboljšimi, v španski Costa Bravi pa je presenetil z odličnim 16. mestom v konkurenci 64 prekaljenih mačkov: “16. mesto je bil res odličen rezultat v članski konkurenci, na katerega sem zelo ponosen. S tem sem prišel tudi v “prize money”, ki se deli med najboljših 24, kar je lepo. So pa ti zneski majhni.”

Sebastijan Jankovič se je po diplomi na ljubljanski Ekonomski fakulteti, kjer je trenutno pred oddajo magistrske naloge, preselil na Fuerteventuro. Udobje domačega življenja je žrtvoval za uresničitev velikega cilja, vstopa na elitno svetovno windsurfarsko sceno in PWA tekma na Fuerteventuri je bila njegov ognjeni krst. V disciplini freestyle je sicer prvič nastopil lani na evropskem prvenstvu na Lanzarotu, pred svetovnim prvenstvom pa se je poškodoval. Po svojem prvem nastopu v PWA je povedal: “Prva udeležba na regati svetovnega pokala je bil dober test, kako surfati pod pritiskom časovne omejitve, občinstva in zelo težavnih pogojev. S svojim nastopom sem zelo zadovoljen, saj sem se potrudil in naredil najboljše, kot sem lahko. Poleg tega pa opažam, da mi je dril tekmovanja všeč in mi daje motivacijo za nadaljni trening in nastop na prihajajočih tekmah, katerih se bom finančno sposoben udeležiti.”

Naslednja tekma v slalomu bo v začetku septembra na Danskem, v freestylu pa bo zadnja regata te sezone konec septembra na zahtevnem in običajno tudi mrzlem prizorišču nemškega Sylta.

Besedilo in fotografije: Jakica Jesih, www.windpress.si