Včeraj se je zaključil že četrti izbor slovenskega Skipper-ja leta. Podelitev prestižnega naslova je potekala na Laguni v Ljubljani, kjer se je zbrala 200 glava množica navtičnih navdušencev in nestrpno čakala, kdo si je v letošnjem letu priboril naziv Skippe leta.

Letos je bilo nominiranih kar 50 skippejev, med njimi tudi legendarni slovenski jadralec Dušan Puh. V finalni izbor se je uvrstila deseterica, ki je s svojimi letošnjimi navtičnimi podvigi prepričala največji del slovenske javnosti. Med njimi je bila ena predstavnica nežnejšega spola, skipperka Nike Kunaver in 9 skipperjev: Mitja Kump, Marko Kadunc, Gorazd Ferk, Tomaž Pelko, Rok Krivic, Blaž Repe, Dušan Puh, Toni Božič in Stanko Užmah.

Za izbor četrtega skipperja leta so bili postavljeni novi kriteriji. O zmagovalcu niso odločali le glasovi publike, temveč tudi letošnji navtični podvigi. Pomembno je bilo koliko navtičnih milj so prepluli skipperji, koliko dni so preživeli na plovbi in kako številčna je bila njihova posadka. V tej kategoriji je nedvomno zmagal g. Dušan Puh, ki je v letošnjem letu preplul kar 3000 navtičnih milj (5400 km), na jadrnici preživel preko 100 dni in s sabo na krovu plul z več ko 50 različnimi člani posadke. Nekoliko slabše se je odrezal pri zbiranju glasov, kar ga je stalo zmage. V tej kategoriji so se bolje odrezali kar trije finalisti, Nike Kunaver, Mitja Kump in Tomaž Pelko. Kljub temu, da so letos pluli manj, kot nekateri drugi finalisti, pa so s svojimi veščinami na krovu prepričali največji del publike. Največ glasov je dobil skipper Mitja Kump, ki je tako postal Skipper leta 2016. Kljub zmagi, je ostal skromen in redkobeseden. Na jadrnico ga je popeljala neizmerna ljubezen do morja. Kmalu je postal navdušen jadralec ter iz leta v leto pilil svoje navtične veščine. Ko je bil prepričan, da je na plovilu dovolj suveren, je na jadranje povabil številne prijatelje in kasneje tudi goste, ter se preizkusil kot pravi skipper. Seveda izzivov še ni bilo konec. Odločil se je, da svoje znanje preizkusi tudi na regatah in se primerja z ostalimi. Letošnje leto mu je uspel veliki met in na regati okrog otoka Krka, uspel s svojo posadko preko ciljne črte pripluti kot drugi.

Mitja Kump je prejel pokal od lanskoletnega skipperja leta Petra Kočjaža, nagrade pa je podelila direktorica Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji, Metka Bradetić.

Kot vsako leto so tudi ostali finalisti prejeli številne nagrade sponzorjev. Podprli so jih Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji, Burin Yachting Klub, založba Osminka, založba Didakta, TheSailmaster.com, FMG, Blanc Du Nil, Spinaker, ACI-Adriatic Croatia Internatioonal Club, Val navtika, Tramontana sail, JustPerfect, Alaris in seveda eNavtika. Za pogostitev so poskrbeli Primorci, restavracija Bujol iz Izole, školjke iz školjčišča Okus morja, Žigante tartufi in ljubljanska restavracija Štern, ki je dogodek gostila.