Po osmih dnevih plovbe, se najhitrejši tekmovalci bližajo področju Doldrums v Atlantskem oceanu. Glede na trenutne vremenske napovedi, bodo morali sprejeti taktično odločitev ali pluti po zahodni ali vzhodni strani območja.

Poglejmo si, kaj se je dogajalo v zadnjih dneh regate.

V soboto, 12. novembra ob 15.15 uri, se je s svoje jadrnice Initiatives-Coeur oglasil skipper Tanguy de Lamotte. Sporočil je, da se mu je med plovbo v 20 vozlih severovzhodnega vetra poškodoval vrh jambora. Za kakšne poškodbe gre, še ni jasno. V času nesreče je plul 150 nmi severno od Zelenortskih otokov. Hitrost jadranja je zmanjšal na 7 vozlov, pričel iskati napako in možne rešitve.

Plovbo okoli Zelenortskih otokov je dobro izkoristil Anglež Alex Thomson. Na južni strani otoka San Antonio je izkoristil veter v krmo in se zavihtel v vodstvo. Prehitel je Armel Le Cleac'h-a, ki se je bil v vodstvu vse od torka. Anglež je plovbo od prevzema vodstva nadaljeval bolj zahodno. Ostal je v vodstvu in plul nekoliko hitreje kot zasledovalca Armel Le Cleac'h (Banque Populaire VIII) in Vincent Riou (PRB). Nabral si je 17 nmi prednosti. Zelo dobro je plul tudi Sebastien Josse (Edmond de Rothschild) in se zavihtel na četrto mesto. Tudi on se je odločil, da zapluje proti zahodu, kar mu je uspelo brez napak. Glede na zasledovalce je pridobil 15 nmi.

V nedeljo zjutraj se je zopet oglasil Tanguy de Lamotte. Odločil se je, da smer plovbe spremeni proti pristanišču Mindelo na otoku Sao Vincente, kjer bo poizkušal popraviti škodo na vrhu jambora. O nesreči je povedal: »24 ur sem plul sem z glavnim jadrom in jadrom Code 0. Naenkrat se je na vrhu jambora nekaj zlomilo. Glavno jadro je začelo plapolati in moral sem ga spustiti. Prednje jadro je padlo preko boka in pod trup jadrnice. Poizkušal sem ga potegniti nazaj na krov, vendar mi ni uspelo. Verjetno se je zataknil za kobilico. Plujem počasi. Ko pridem do otoka, se bom potopil in poizkušal rešiti jadro in popraviti jambor. Če mi bo uspelo, bom nadaljeval s plovbo. Upam, da bom do otoka priplul še pred nočjo. Ničesar ne bi rad ogrožal.«

Včeraj so najhitrejši jadralci pričeli s pripravami na plovbo skozi področje Doldrums (Kaj je to področje, kako nastane in kakšne so vremenske razmere v tem ekvatorialnem predelu, si lahko preberete v tem članku: Doldrums - ekvatorialno področje brezvetrja in močnih neviht).

Glede na trenutne vremenske prognoze, bo področje visokega zračnega pritiska najbolje prečkati med 25° in 30° poldnevnikom, saj bo tu področje šibkih vetrov najožje. Glede na zadnje satelitske posnetke, bo to le med 8°N in 3°N. Ker se je v področju med 5°N in 3°N formirala masa oblakov, bo težko natančno napovedati, kje in kdaj bodo zopet zapihali močnejši vetrovi. Zaenkrat kaže da bo najbolj ugodno pluti med 29° in 30° zahodne zemljepisne dolžine.

Trenutno je v vodstvu Britanec Alex Thompson. Z odlično plovbo si je nabral 64 nmi prednosti pred trenutno drugim, Francozom Armel-om Le Clach-om. Na tretje mesto je prijadral  Sebastien Josse, ki pluje z 70 nmi zaostankom za vodilnim. Le dve milji za njim pluje Vincent Riou in 9 nmi za njim Jeremie Beyou. V vodilni sedmerici sta še Paul Meilhat in Morgan Lagraviere, ki zaostajata manj kot 100 nmi, medtem ko ostali zaostajajo že več kot 140nmi. Na zadnjem mestu pluje Didac Costa, ki se je moral vrniti v štartno marino zaradi okvare na jadrnici. Trenutno pluje proti Tenerifam in ima 1800 nmi zaostanka.