Gumenjaki so pri Slovenci iz leta v leto bolj priljubljeni. Mnogi lastniki se že zavedajo pomena rednega vzdrževanja in temu namenjajo pozornost takoj po končani sezoni, spet drugi pa za to sploh ne poskrbijo in šele na naslednjem dopustu ugotovijo, da jim plovilo pušča.

Material - definicija: hypalon in pvc

V mnogih primerih sta materiala zelo podobna: moderna tehnologija in napredek na področju PVC materiala zmanjšujeta to razliko korak za korakom. Iz praktičnega vidika pa so najpomembnejše razlike sledeče:

Odpornost na temperaturo – HYPALON je najboljša izbira v toplih klimatskih območjih (ekvator, tropsko in subtropsko podnebje), kjer je površina čolna izpostavljena temperaturi do 80 ali 90 stopinj Celzija. Tudi PVC je na teh območjih zelo uporaben, vendar je pri njegovi uporabi potrebno biti nekoliko bolj previden. V srednje toplih in hladnih okoljih med materialoma ni razlike.

Življenjska doba – PVC je bolj občutljiv na UV radiacijo kot HYPALON, vendar posebni kemični dodatki skorajda odpravijo to razliko. 10 letna življenjska doba PVC čolna je več kot realistična.

Cena – HYPALON materiali so trenutno 5-6x dražji od PVC, kar pomeni, da so tudi Hypalon čolni v primerjavi skorajda enkrat dražji od zložljivih PVC čolnov in 40-60% dražji od PVC čolnov s trdim dnom.

Nega in pregled

Poznamo dve vrsti gumenjakov, manjši imajo napihljivo dno, večji pa praviloma trdno dno. Pri trdem dnu je pomembno, da se ga po sezoni dobro očisti in zaščiti pred vplivi vode. Prva možnost je izbira vzdrževalca (antifouling), prav tako pomembno pa je redno čiščenje in sprotno krpanje majhnih poškodb. V kolikor vam med sezono to ni uspelo, je sedaj zadnji čas, da opravite vse potrebno še pred zimovanjem.

SEZNAM ČISTIL IN PREMAZOV: na tej povezavi

Najboljši način za zimovanje je, da čolna seveda ne puščate na odprtem – samo zamislite si ga pod kupom snega. V primeru, da na žalost nimate možnosti zimovanja in bo čoln ostal na odprtem, si zapomnite spodnje nasvete:

Nizke temperature: Niso škodljive za tekstil (najnižje delovne temperature za večino tekstilnih izdelkov na čolnu so do -30 stopinj Celzija), toda nekatere omejitve obstajajo – nekateri materiali v nizkih temperaturah izgubijo svojo elastičnost in se lahko poškodujejo pri premikanju na nizki temperaturi. Pred premikanjem take materiale najprej ogrejte na sobni temperaturi.

Prevleka

Za dolgoročno zimovanje standardne prevleke niso dovolj. Primerna prevleka je nekoliko večja, z dodatnim prostorom ob straneh, ki dopušča kroženje zraka. Prevleka mora biti tako velika, da zajame celoten čoln, ne samo zgornjih površin. Dober primer tega je izgradnja 'okvirja' okoli prevleke, ki spominja na šotor.

Na voljo pa imate tudi možnost zimovanja v največjem prodajno servisnem centru na Štajerskem – podjetju Moto-Nautika.

V času zimovanja je vaše plovilo pod njihov oskrbo, kar pomeni, da so vam na voljo naslednje storitve: SERVIS | ČIŠČENJE TRUPA | KONZERVACIJA | POLIRANJE TRUPA | NOTRANJE ČIŠČENJE.

POVEZAVA DO ZIMOVANJA PLOVIL: na tej povezavi

Za vse dodatne informacije in vprašanja vam je strokovno osebje na voljo preko telefonske številke: 02 629 04 00 ali preko emaila: prodaja@moto-nautika.com.