Danes poteka že šesti dan plovbe preko Atlantika na letošnji regati ARC. Slovenska ekipa Just Perfect, ki je predvčerajšnjim zgubila nekaj mest, je zopet zajadrala hitreje in se vrnila na drugo mesto v razvrstitvi potovalnih bark.

Na prvem mestu v skupni razvrstitvi prepričljivo pluje maksi jadrnica Rambler 88. Plujejo izjemno hitro. Prepluli so že preko 1700 nmi in do cilja jih loči le še 1000 nmi. Z 150 nmi zaostanka jim sledi jadrnica  Triform (VOR 70-MLT004). Jadrnica Sanya, ki je prav tako tipa VOR 70 (Volvo Ocean race 70) na tretjem mestu zaostaja že skoraj 500 nmi.

V skupini potovalne barke B vodi hrvaška jadrnica More Fun. Do cilja jih loči še 1830 nmi. Plujejo s hitrostjo 7,4 vozla. Na drugem mestu v skupini in odličnem 25 v skupni razvrstitvi, pluje slovenska posadka Just Perfect na jadrnici Lady Nor. Za Hrvati trenutno zaostajajo 50 nmi, pred zasledovalno ekipo Angels' Share iz Velike Britanije pa imajo 20 nmi prednosti.

Druga slovenska posadka na jadrnici Siberia, ki pluje v skupini Potovalne jadrnice A trenutno pluje na desetem mestu v skupini, med vsemi jadrnicami pa na zavidljivem 46 mestu.

Z jadrnice Lady Nor se nam je javil skipper Sandi Fon in strnil vtise s plovbe tretjega in četrtega dne:

Dan 3: »Dobro jutro. Bliža se jutranja zora, vse poteka OK, imamo nekaj težav z elektriko, ampak jih uspešno rešujemo. Na barki imamo dva serviserja, ki sproti popravljata napake po barki, ki pa so ob takih razmerah pričakovane.  Naša trenutna lokacija je 27:16;7N, 026: 32,598 W. Bližamo se naši začrtani kontrolni točki 2. Ko jo dosežemo, bomo pluli še višje proti tretji in četrti kontrolni točki (27:00,00 N, 034:08 W). Piha konstantnih 25 vozlov vzhodnika.

Zelo vas pogrešamo.«

Dan 4: »Živjo vsem, danes je četrtek 24.11. ura 14.00, pozicija 27:37.810 N, prekrasen sončen dan. Za nami sta še dva prečudovita jadralska dneva, ki jih ne bomo nikoli pozabili. 48 ur polnih jader, visokih valov, neviht in jadranja na polno.

Danes smo zjutraj prejeli trenutne rezultate, ki so nam povedali, da smo nazaj v igri, kar nam je še dodatno vlilo energije in zagona. Nadoknadili smo ogromno, a do konca regate je še 2.000 nmi, zato ni čas za veselje. Spili smo nagradno pivo, in gasa naprej. Utrujenosti še ni čutiti.

Odločili smo se nadaljevati po začrtani severni ruti in vztrajati na taktiki izogibanja šibkejšim vetrovom na račun višje hitrosti, a z daljšo potjo.

Večina bark, ki smo jih zaznali v naši “bližini” na radar-ju je zavilo južno, med šibkejše vetrove…

Barka se odziva odlično, vzdržujemo povprečno hitrost v zadnjih 10. urah višjo od 10ih vozlov, najvišja  hitrost je bila danes 14,7.

Ko pišem ta tekst Branko in Josip kuhata in se ne pustita motiti, čeprav ležimo na boku, danes imamo na jedilniku piščanca in polento na žaru in zeljnato solato, res brez besed. Super ekipa.

Vsem domačim in prijateljem sporočamo da smo vsi zdravi in vas vse lepo pozdravljamo.«

Preberite tudi: 


Dve slovenski posadki na letošnji ARC 2016 zapluli v Atlantik

Prvih 24 ur plovbe slovenske ekipe Just Perfect na ARS 2016