Actual_Ultim_3

Anthony Marchand na trimaranu Actual Ultim 3 je druga žrtev oceana. Včeraj popoldne je med plovbo mimo Cape Towna trčil v neznan plavajoč predmet.

Antony Marchand je včeraj ob 7.45 uri trčil v neznan plavajoč predmet v Južnem oceanu. Poškodoval je desno hidrokrilo. Hidrokrilo je sicer še na svojem mestu, a je zelo poškodovano. Zaradi močnega trka je skiper nemudoma zmanjšal hitrost plovbe. Plovbo je nekaj časa nadaljeval v začrtani poti proti vzhodu. Po posvetu s svojo tehnično ekipo so ugotovili, da nadaljevanje plovbe ni varno. Odločili so se, da zapluje proti Cape Townu, kjer bodo poskušali popraviti njegovo plovilo. Po regatnih plovilih bo tudi njegov tehnični postanek trajal vsaj 24 ur. Trenutno pluje s hitrostjo 20 vozlov. Do Cape Towna ga loči še 340 nmi. Njegov pristanek pričakujejo jutri popoldne.

Prvi jadralec, ki je trčil v neznan plavajoč predmet, Tom Laperche, je s svojim trimaranom SVR Lazartigue še vedno v Cape Townu. Njegov 24-urni postanek se je prelevil v tridnevnega. Njegova tehnična ekipa je sporočila, da se bo vrnil v regato danes popoldne.

Charles Caudrelier pluje v rekordnem tempu

Charles Caudrelier na trimaranu Maxi Edmond de Rothschild pluje po robu antarktične cone prepovedane plovbe. Njegov tempo je neverjeten. Približuje se rtu Leeuwin na zahodu Avstralije. V 17 dneh je preplul že 11.500 navtičnih milj. V sporočilu je zapisal: »Plovba na skrajnem jugu je zelo zahtevna. Plujem v območju »Furious fifties« (besne petdesete)«. V zadnjem dnevu sem moral izvesti številne manevre. Mislim, da sem prečil že petkrat in da bom moral še petkrat (dejansko je prečil 12-krat). Prečenja v močnih vetrovih so zelo zahtevna. Valovi dosegajo višino 3 do 4 m. Veter je nestabilen. Piha iz različnih smeri, hitrosti vetra pa nihajo med 20 in 30 vozli. Ko bom plul pod Avstralijo, se bodo stvari izboljšale. Plul bom naravnost proti vzhodu. Upam, da bom v štirih dneh vplul v Tihi ocean. Vem, da ne bo bistveno lažje.«

Video je v francoskem jeziku s podnapisi. Za slovenski prevod nastavite prevajalnik na avtomatski prevod v slovenščino.

Če bo Charles Caudrelier nadaljeval v trenutnem tempu, bo ogrozil rekord Francoisa Gabarta iz leta 2017, ki je do rta Leeuwin na zahodni strani Avstralije potreboval 19 dni 14 ur 10 minut. Trenutno ga do rta loči še 300 nmi. Pluje s hitrostjo 23 vozlov, kar pomeni, da bo mimo rta zaplul v 12 do 15 urah. Od začetka regate je minilo 17 dni 20 ur in 15 min.

Armel Le Cleac'h pospešuje

Armel Le Cleac'h je moral tehnični postanek opraviti že v brazilskem mestu Recife. Njegov postanek ga je stal 2700 nmi zaostanka za vodilnim. Trenutno pluje v Indijskem oceanu na tretjem mestu in dnevno prepluje 740 nmi. Svoj zaostanek za vodilnim mu je uspelo zmanjšati za 150 nmi. Na drugem mestu je še vedno Thomas Coville na Sodebo Ultim 3. Njegov trenutni zaostanek za vodilnim znaša 1500 nmi.

Actual_Ultim_3