Žan Luka Zelko

Danes se je z otvoritveno slovesnostjo (v močnem nalivu) v avstralskem Adelaidu tudi uradno začelo moško člansko svetovno prvenstvo za olimpijski ILCA 7, na katerem bo nastopil tudi naš Žan Luka Zelko. Njegov cilj je jasen, Sloveniji prijadrati olimpijsko normo. Za njim so uspešne zimske priprave in kot pravi, je po naporni aklimatizaciji pripravljen in motiviran.

Žan Luka Zelko: “Aklimatizacija na Avstralijo oziroma Adelaide, ki je devet in pol ur naprej glede na slovenski čas, je bila kar zahtevna, ampak mislim, da smo jo uspešno prestali. Prevzeli smo barko, na kateri bom jadral na svetovnem prvenstvu, jutri pa začnemo s prvimi plovi. Kar se tiče pogojev, ni heca, kot kaže bo pihalo skozi celotno prvenstvo, tako da se bo treba po vsakem dnevu dobro regenerirati in biti čim manj izpostavljen močnemu soncu. Cilj je jasen in mislim, da smo to zimo naredili velik korak, kar se tiče mojega jadranja in fizične pripravljenosti in umirjeno in sproščeno čakam to svetovno prvenstvo. Za mano so uspešni meseci treninga, pomembno je, da uživam v jadranju, da začutim barko, vse ostalo bo prišlo samo od sebe. Bomo videli, kako bom jadral, sem pa pozitiven in motiviran.”

Prvi plovi so predvideni za jutri, prvenstvo pa se z regato za medalje za najboljših deset končuje v sredo, 31. januarja. Prijavljenih je 153 jadralcev iz 53 držav, potegovali pa se bodo za naslednjih sedem mest na bližajoči se olimpijadi letos poleti v Parizu.