Charles Caudrelier

Charles Caudrelier je s svojim trimaranom Maxi Edmond de Rothschild postavil nov svetovni jadralski rekord. Indijski ocean je prejadral v pičlih 8 dneh 8 urah 20 minutah in 36 sekundah.

Trenutno poteka regata Arkea Ultim Challenge na kateri tekmuje šest jadralcev na izjemno hitrih trimarianih.. Charles Caudrelier je trenutno vodilni jadralec na regate in uspeva pluti izjemno hitro. Dnevno prepluje tudi preko 800 nmi, njegove hitrosti plovbe pa presegajo 35 vozlov. Dosedanji rekord v solo plovbi preko Indijskega oceana, ki ga je leta 2016 postavil Thomas Coville je izboljšal za 3 ure in 57 minut. Absolutni rekord na Indijskem oceanu je sicer postavil Francis Joyon, ki je s šestčlansko posadko plul na jadrnici IDEC Sport. Za plovbo med rtom Agulhas v Južnoafriški republiki do Tasmanije (skrajni meji Indiskega oceana) so z ekipo potrebovali le 7 dni. Ne smemo pozabiti omeniti, da ekipa Fancisa Joyona pri plovbi ni imela omejitve plovbe v Antarktičnem področju in se je zato laže prilagajala najprimernejšim vetrovom.

Trenutno stanje na Južnem oceanu

Charles Caudrelier

Charles Caudrelier je že zaplul mimo Nove Zelandije. Izkorišča severozahodne vetrove, ki ga si hitrostjo 35 vozlov potiskajo proti vzhodu. Za njim je že 14.000 nmi plovbe, do cilja pa ga loči še 11.000. Na drugem mestu pluje Thomas Coville na trimaranu Sodebo Ultim 3. Včeraj je zaplul mimo rta Leeuwin na zahodni strani Avstralije. Za vodilnim zaostaja že 2400 nmi. Na tretjem mestu pluje Armel Le Cleac'h na trimaranu Maxi Banque Populaire XI. Zaradi okvar pripone prednjega jadra je moral opraviti postanek v mestu Racife v Braziliji. Kljub temu, da je postanek trajal več kot 24 ur, je že ujel nekatere jadralce pred njim in seveda tiste, ki so morali opraviti tehnični postanek v Cape Townu v Južnoafriški republiki.

Prvi tekmovalec odstopil

Tom Laperche, ki je plul na trimaraniu SVR Lazartigue, je plovbo po Atlantiku opravil odlično. Ves čas je plul v ospredju. Trk v neznan plavajoč predmet v Južnem Atlantiku pa je bil zanj usoden. Prisiljen je bil odpluti proti Cape Townu, kjer je upal, da bo uspel popraviti plovilo in nadaljevati z regato. Žal mu to ni uspelo in moral je odstopiti.