Žan Luka Zelko

Mariborski jadralec Žan Luka Zelko je po predzadnjem dnevu svetovnega prvenstva v razredu ilca 7, ki se končuje v avstralski Adelaidi, ostal drugi v srebrni skupini in skupno na 53. mestu. V prvi regati dneva je bil 16., v drugi pa je zmagal in ima 119 točk.

Skupno vodstvo je obdržal domačin in aktualni olimpijski prvak Matt Wearn. Srebrni na prejšnjih SP in enkrat bronast ima 22 točk. Drugi je bronast na prejšnjih OI Norvežan Hermann Tomasgaard (30) z osmimi točkami zaostanka, s devetimi zaostaja nekdanji evropski prvak in svetovni podprvak Britanec Michael Beckett (31) na tretjem mestu.

V srebrni skupini je vodstvu ostal Španec Joaquin Blanco Albalat (101), ki je bil med drugim sredozemski prvak leta 2018 v Tarragoni.

"Danes je bila bomba, 25 do 30 vozlov hitrosti vetra in smo imeli ter zato naporen dan. V prvi regati sem se držal zastavljenega načrta na startu. Na žalost je bila leva stran regatnega polja toliko boljša, da mi na sredini ni uspel boj za prvo peterico. Po lepem startu sem dobil dodatno samozavest in mi je malo zmanjkalo za preboj v petnajsterico," je sporočil Zelko.

"V drugem plovu sem šel na polno. Startal sem agresivno in z odličnim pospeševanjem sem bil takoj v vodilni skupini. Ves čas sem jadral med prvo trojico in na koncu sem zasluženo prvi prečkal ciljno črto. Uspelo mi je prvič zmagati v regati na SP. Na žalost v srebrni skupini, a vsaka zmaga šteje in ta mi vliva še več upanja za prihajajoče EP," je dodal Zelko.

Z izpadom v srebrno skupino je po težavah z opremo na barki izgubil možnost boja za olimpijsko normo, ko je za las zgrešil zlato skupino. Kvoto Sloveniji za OI bo skušal sedaj prijadrati na EP v Atenah v drugi polovici naslednjega meseca.

Vir: STA