Toni Vodišek

Danes se je v Jadralnem centru Portorož zaključila tradicionalna prireditev Jadralec leta 2023, na kateri smo razglasili najboljšega jadralca lanskega leta ter podelili priznanja za vrhunske dosežke v jadranju. Jadralec leta je postal Toni Vodišek za osvojeno 2. mesto na svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov v formuli kite v Den Haagu, kjer je Sloveniji prijadral tudi olimpijsko normo za Pariz 2024.

“Jadram z veseljem, če je vse le delo, delo, delo, potem se lahko hitro zasitiš. Treba je uživati, z dvignjeno glavo grem naprej tudi v težavah. Najbolj pa se zabavam, jasno, ko sem na najvišjih stopničkah in od prvega dneva jadranja delam na tem. Na začetku kariere so sicer vsi o meni govorili, da sem 'tamali' Vodišek. Moral sem zgraditi svoje ime, našel sem se v tem športu in sedaj že očetu Rajku pravijo, da je on oče od kajtarja Vodiška. Me pa kmalu čaka še, da uresničim sanje na OI,” je v svojem šaljivem slogu povedal Toni Vodišek.

Prireditev, ki se tradicionalno zgodi ob koncu leta, je bila tokrat izjemoma prestavljena na kasnejši termin, saj so bili za jadralce zimski meseci olimpijskih kvalifikacij in predolimpijskih treningov zelo intenzivni, številni pa so se odvijali celo na drugih celinah.

Najboljše slovenske jadralce je uvodoma pozdravil predsednik JZS Samo Lozej in poudaril, da so jadralci doslej Slovenijo zastopali prav na vseh osmih poletnih olimpijskih igrah samostojne Slovenije. Spomnil je, da letos mineva tudi natančno 20 let od prve slovenske olimpijske medalje, ki jo je leta 2004 v Atenah v laserju prijadral Vasilij Žbogar. V Atenah je bila tudi naša najštevilčnejša odprava doslej, štela je sedem jadralcev. Samo Lozej je čestital tudi letošnjima olimpijcema Toniju Vodišku in Žanu Luki Zelku ter poudaril, da je pred nami še tako imenovana Regata zadnje priložnosti konec aprila v Hyeresu, kjer se bodo naši jadralci borili za še kakšno olimpijsko uvrstitev v petih jadralnih razredih.

Prisotne je nagovoril tudi glavni trener Sandi Dekleva ter povzel vidnejše dosežke sezone 2023 v mladinski in članski konkurenci. Povedal je, da so medalje stalnica v mladinskih in prehodnih olimpijskih razredih, a bi si želel, da bi jadranje privabilo še več mladih. “Lepo pa je na tem odru videti nekatere obraze, ki so tu stali, ko so bili še najboljši optimisti.” Dodal je, da je za člane to predolimpijska sezona in da so trenutno vsi napori usmerjeni v uspešen zaključek tega olimpijskega cikla. Ugotavlja, da imamo na članskem nivoju poleg redkih, a na srečo resnično izjemnih izjem, ki so danes stale tudi na odru za dobitnike priznanj, opazno menjavo generacij, pomembno pa na to vpliva tudi obsežna zadnja menjava olimpijskih jadralnih razredov. Po Tokiu je namreč v razredu 470 prišlo do spremembe iz ženskih in moških v mešano posadko, kar je povsem nov razred in karte so se premešale povsem na novo. Dobili smo tudi dva nova razreda v jadranju na deskah, formulo kite in iQFOiL. “Spremembe so seveda stalnica in naša naloga je, da smo nanje čim bolje pripravljeni. Vsekakor pa je, poleg naših jadralskih članskih draguljev tega olimpijskega cikla, najbolj pomembna mladinska baza, iz katere se bo gradilo nove po Parizu.”

Podpredsednik JZS Srečo Jadek je obljubil podporo in izobraževanje pri začetnih korakih mladih, pa tudi pomoč staršem, med drugim pri njihovih dvomih, "ali bi poslali osemletnike ali še nekaj mlajše same na vodo".

 

Sledila je slovesna podelitev priznanj Jadralec leta. Priznanja so prejeli (po vrsti, kot so bila podeljena):

NAJBOLJŠA JADRALKA RAZREDA OPTIMIST 2023: Lina Sorta (že drugič zaporedoma) 

NAJBOLJŠI JADRALEC RAZREDA OPTIMIST 2023: Filip Luka Butinar

NAJBOLJŠA JADRALKA MED MLADINKAMI 2023: Lina Eržen za 2. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu WS Youth v razredu iQFoil 

NAJBOLJŠI JADRALEC MED MLADINCI 2023: Luka Zabukovec za 2. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu WS Youth v razredu ILCA 6

NAJBOLJŠA MLADINSKA POSADKA 2023: Jaka Valjavec in Vid Dobrinja za 3. mesto na evropskem prvenstvu 420 U17

PRIZNANJE ZA VRHUNSKI DOSEŽEK 2023: Alenka Valenčič za 12. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu WS Youth v razredu ILCA 6 in za 5. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu ILCA 6 na Poljskem

PRIZNANJE ZA VRHUNSKI DOSEŽEK 2023: Martin Fras in Mija Škerlavaj za 4. mesto na svetovnem prvenstvu 470 MIX U21

PRIZNANJE ZA VRHUNSKI DOSEŽEK 2023: Alja Petrič in Caterina Sedmak za 3. mesto na evropskem prvenstvu 29er

PRIZNANJE ZA VRHUNSKI DOSEŽEK 2023: Val Eržen za 4. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu WS Youth v razredu iQFOiL

PRIZNANJE SEKCIJE ZA VELIKE JADRNICE 2023: Uroš Kraševac za 5. mesto na solo regati čez Atlantik Mini Transat na 6.5 metrski jadrnici brez elektronskih naprav in podpore s kopnega

JADRO POVEZOVANJA 2023: Krpani1860: Svet Zlatega pokala SSL je najboljšega slovenskega jadralca vseh časov, dobitnika treh olimpijskih medalj, Vasilija Žbogarja leta 2019 imenoval za vodjo slovenske ekipe med prvo dvajseterico izbranih iz vsega sveta, ko so v Olimpijskem muzeju v Lozani predstavili ta povsem nov koncept - jadralno prvenstvo, ki bo po vzoru svetovnega prvenstva v nogometu določilo najboljšo jadralno državo na svetu. Od takrat so v Sloveniji uspešno sestavili ekipo in začeli s prvimi treningi. Slovenska reprezentanca pod imenom Krpani1860 pod vodstvom Vasilija Žbogarja je pokazala, da jadranje ne pozna meja, klubi, ki imajo za seboj dolgo tradicijo tekmovalnosti, so se združili za skupni cilj, isti cilj, kar najbolje predstaviti slovensko jadranje v svetu jadralskih brdavsov. Ekipa si je z zmago na kvalifikacijski regati maja 2022 na Neuchatelskem jezeru v Švici zagotovila vozovnico za finale za Zlati pokal SSL, ki se ga je udeležila med 10.11. – 3.12. 2023 v Španiji in se prijadrala vse do vrat četrtfinala, kjer je zaključila pot. Prepričani smo, da je takšno sodelovanje pravi svetilnik za razvoj jadralnega športa. 

VELIKO JADRO ZA ŽIVLJENJSKO DELO V JADRANJU 2023: Ljuba Gale: Prva dama, ki jo vsi zelo dobro poznamo - je ikona startnih bark in regatnih pisarn, vzor delovne vneme in predanosti jadralnemu športu. Ljuba Gale je v mlajših letih tudi sama tekmovalno jadrala, z možem sta se s Flying Juniorjem udeleževala regat pod okriljem JK Ljubljana - takrat pretežno na jezerih v notranjosti države - na Zbiljskem jezeru, Cerkniškem, Blejskem in Bohinjskem. Ljubin sin Bojan Gale se spominja, kako je kot otrok hodil s staršema po regatah, potem pa ga je na Zbiljski regati, bilo je okoli leta 1984, videl Hinko Golias starejši in mami in očetu predlagal, naj ga pripeljeta na jadralski tečaj. Anekdota pravi, da je Bojanov oče takrat mami Ljubi rekel - “v redu, naj začne jadrati, če ga boš ti vozila” - in ostalo je zgodovina. Ljuba Gale je v JK Ljubljana odtlej preživljala vse več časa, pomagala pri različnih opravilih, in vozila celo star IMV-jev kljubski kombi. Nekje v tistem času so Galetovi začeli preživljati konce tedna na svojem Elan Expressu v Izoli in Ljuba in Bojan sta se včlanila v JK Burja, kjer je Ljuba spet poprijela za delo in sčasoma začela opravljati tudi vse odgovornejše funkcije. Veliko let je bila računovodkinja kluba, na regatah je skrbela za prijave, delala na regatnih barkah in se z leti izpilila tudi v pravilih, predvsem o vodenju regat. Letos Ljuba Gale praznuje 82 let. Kot prostovoljka v jadranju dela že od leta 1984, letos torej praznuje tudi okroglo 40-letnico svojega ljubiteljskega, a hkrati nadvse vestnega in srčnega dela za naše slovensko jadranje. Ljuba nam je lahko velika vzornica, je povezovalka ljudi, klubov in generacij, in vsem, ki imamo srečo in priložnost z njo deliti jadralske trenutke, s svojo nesebičnostjo, prijaznostjo, humorjem in predanostjo jadranju tudi velik navdih.   

JADRALEC LETA 2023: Toni Vodišek za 2. mesto na svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov v formuli kite v Den Haagu, ter za osvojeno normo za Pariz 2024.

Podelitvi priznanj za Jadralca leta je sledila predstavitev naše olimpijske ekipe ter jadralcev, ki lahko na Regati zadnje priložnosti še posežejo po olimpijski normi.