Jadralna zveza Slovenije je danes slovesno razglasila Jadralca leta ter podelila priznanja za vrhunske jadralne dosežke v preteklem letu, temu pa je v Jadralnem centru Portorož sledila  še predstavitev obeh naših jadralcev, ki sta Sloveniji že prijadrala olimpijsko normo, ter ekipe, ki nas bo zastopala na tako imenovani “Regati zadnje priložnosti”. “The last chance regata” se bo v okviru Francoskega olimpijskega tedna odvijala med 21. in 27. aprilom v francoskem Hyèresu in bo predstavljala še zadnjo priložnost za osvojitev olimpijske norme. 

V ločenih konkurencah bodo nastopili že uvrščeni jadralci in tisti, ki se za normo še potegujejo.

Slovenija ima v tem trenutku dva uvrščena jadralca; lani poleti je olimpijski nastop prijadral Toni Vodišek v formuli kite, letos pozimi pa v razredu ILCA 7 tudi Žan Luka Zelko, za katerega bo to po Tokiu že drugi olimpijski nastop. Za oba naša kvalificirana jadralca bo nastop v Hyèresu, v konkurenci, s katero se bosta dejansko pomerila na olimpijadi, zelo dragocen trening in dober pokazatelj trenutne pripravljenosti. 

Slovenski jadralci se bodo za olimpijski nastop potegovali še v petih razredih: formula kite ženske, ILCA 6, 470 mix, iQFOiL ženske in iQFOiL moški. 

Vsi jadralci, ki se bodo udeležili regate zadnje priložnosti v Hyèresu, so bili danes za nami na dogodku Jadralec leta, kjer so nam predstavili svoje cilje in pričakovanja pred odločilnim nastopom:

  • Formula kite moški: Toni Vodišek (že ima olimpijsko normo)
  • Formula kite ženske: Marina Vodišek
  • ILCA 6: Lin Pletikos in Alenka Valenčič
  • ILCA 7: Žan Luka Zelko (že ima olimpijsko normo) in Luka Zabukovec
  • 470 mix: Tina Mrak in Jakob Božič ter Martin Fras in Mija Škerlavaj
  • iQFOiL ženske: Lina Eržen 
  • iQFOiL moški: Val Eržen 

Regato zadnje priložnosti bomo med 21. in 27. aprilom podrobno spremljali in vas o poteku in rezultatih naših jadralk in jadralcev tudi redno obveščali.