Akvarij Baška

Krk

Zanimivost

Podatki

GPS 44° 58' N , 14° 45' E
Kraj Baška, otok Krk
Tel. +385(0)98/211-630
e-mail siloturist@ri.t-com.hr
web http://www.akvarij-baska.com.hr/
Obratovalni čas 1.4. - 30.10.
Delovni čas 10.00 - 15.00 (april, oktober)
Delovni čas 10.00 - 17.00 (maj)
Delovni čas 09.00 - 21.00 (junij, september)
Delovni čas 09.00 - 22.00 (julij, avgust)

Info

30 HRK

Info

20 HRK (5-12 let)

Info

gratis do 5 let

O zanimivosti

Akvarij v Baški je razdeljen na dva dela. V prvem delu si lahko ogledamo eno najbogatejših zbirk morskih školjk in polžev. Zbirko je prispeval znani Hrvaški zbiratelj Neven Milišić. Zbirka jadranskih školjk in polžev je med drugim tudi njegova največja zbirka. V sami zbirki, ki si jo lahko ogledamo v akvariju, je preko 400 različnih primerkov polžev in školjk. Najmanjši merijo le nekaj milimetrov, največji pa dosegajo velikost preko 20 centimetrov. Zbirka velja za eno najbogatejših umetniških del narave, zbrane na enem mestu na Hrvaškem. Ko se iz pritličja spustimo v kletne prostore, nas v modri svetlobi pričaka kar 20 akvarijev, izmed katerih vsak vsebuje 1000 litrov morske vode. V njih so predstavljene vse najbolj pogoste, kakor tudi manj znane ribe, ki jih najdemo v Jadranskem morju. Med njimi so orade in brancini, ki jih pogosto srečamo na naših krožnikih v restavracijah, jastogi, škampi in pa seveda nekoliko bolj redke vrste, kot so jegulje, škarpene, kirnije. Skupno si lahko v akvariju ogledamo preko 100 različnih vrst morskih živali. Akvarij v Baški je izjemno ekološko usmerjen, zato zbirka ni stalna. Vse morske živali, ki jih ujamejo v Jadranu in pripeljejo v akvarij, tam ostanejo le začasno. Vsake nekaj mesecev vse živali vrnejo v svoje naravno okolje in nato nadomestijo z drugimi. Posebno skrb posvečajo stalno bistri vodi. Da se voda v akvariju ne bi preveč umazala ribe hranijo s posebno hrano ob točno določenem času in po posebnem redu. Ribe hranijo predvsem z dagnjami in kalamari, s čemer skrbijo, da je začasno bivanje morskih živali v akvariju čim manj stresno. Akvarij je odprt vsak dan med 9.00 in 22.00 uro. Vstopnina za odrasle znaša 20 HRK, medtem ko je cena za otroke do 14 let samo 15 HRK.

Dostop

V samem centru Baške na otoku Krku si lahko ogledamo enkraten akvarij. Če smo v Baško namenjeni s plovilom, ga lahko privežemo na enem izmed pomolov, če pa prihajamo z vozilom, se v neposredni bližini nahaja parkirni prostor.

Vreme

Danes

  • voz

Jutri

  • voz

Petek

  • voz

Prihajajoči dogodki

Komentarji

Dusko bozovic
Takoj zraven akvarija je gostilna Forzza, ki je za razliko od ostalih, odprta celo leto, ponudba je pa široka in finančno ugodna. V sezoni priporočam da probate "Pacico" (nekaj podobnega pecivu iz testa) z nutello,smetano, marmelado, ali (zmaga) pa z česnom :-)
Thu | 13 Dec | 2012