V noči s 25. na 26.11. se je slovenski jadrnici, ki tekmuje na regati ARC 2016 zlomilo krmilo.

Posadka Just Perfect je morala odstopiti z regate. Ponoči se je zlomilo krmilo njihove jadrnice Lady Nor. Kaj je bilo vzrok nezgodi, še ni jasno. Prižgati so morali motor in se obrniti proti severu, kjer naj bi se srečali z drugimi jadrnicami.

Naslednji dan se jim je uspelo srečati s skupino jadrnic, ki so plule bolj severno. Vsi razen treh članov posadke so se prekrcali na tri druge jadrnice, medtem ko je trojica čakala na prihod skipperjev zaposlenih pri podjetju More charter, ki bodo z okvarjenim plovilom poizkušali pluti proti cilju v Santa Luciji.

Kaj se je zgodilo ponoči?

Med jadranjem sredi noči, se je na vrhu vala odlomilo krmilo jadrnice. Krmar je izgubil kontrolo nad plovilom. Zaradi izgube krmila je jadrnica nenadno spremenila smer in jadralci so ostali brez ravnotežja. Josip Bekavec se je v nesreči poškodoval. K sreči so poškodbe lažje. Pod desnim očesom je dobil nekaj šivov in modrico. Ostali člani posadke so nesrečo odnesli brez poškodb, razočaranja nad odstopom z regate, pa ne morajo skriti.

Posadka se je po srečanju z drugimi jadrnicami prekrcala na tri druga plovila. Ekipi jadrnice Lia of Sweden so se pridružili, Gašper Zupančič, Josip Bekavec, Boštjan Leban, Branko Volenik in Boštjan Škerlj. Na jadrnico Mrs. Robinson sta se vkrcala Carsten Withhohn in Sandi Fon, na jadrnici More Fun pa plujejo Nenad Petrovič, Borut Cencelj, Miran Guštin in Jure Primc. Vsi bodo regato končali v Sanata Luciji, žal pa je tekmovanja zanje konec.

Kakšna je trenutna situacija na Atlantiku?

Najhitrejša jadrnica Rambler 88 se približuje cilju. Do ciljne črte jih loči le še 185 nmi. Plujejo s hitrostjo 13 vozlov. V kolikor bodo nadaljevali v tem tempu, bodo zaključili regato v naslednjih petnajstih urah. Jadrnica Trifork za vodilno zaostaja 320 nmi in pluje s hitrostjo 12 vozlov. Tretja ekipa Woodpeckercube je prehitela jadrnico Sanya za 10 nmi in pluje z 970 nmi zaostanka za vodilno. Druga slovenska jadrnica Siberia je preplula dobrih 1300 nmi. Do cilja jo loči še 1454 nmi. V skupini Potovalne jadrnice A plujejo na odličnem 11 mestu, v skupni razvrstitvi pa na zavidljivem 39 mestu.

V Las Palmasu je bilo na štartu regate 287 jadrnic. 215 jih pluje na direktni smeri Gran Canaria - Santa Lucia, 72 pa bo Atlantik prečkalo preko Kapverdskih otokov.