Najdba mumificiranega trupla nemškega jadralca pred dnevi na Filipinih je močno razburila navtično javnost. Postavljajo se številna vprašanja, pravih odgovorov še ni.

Po najdbi nemškega jadralca na njegovi jadrnici nedaleč od Filipinske obale, se postavljajo številna vprašanje o njegovi smrti in prav tako o njegovi najdbi. Ko je v javnost prišla novica, da so jadrnico srečali jadralci regate Clipper, pa se je v debato vključila še strokovna jadralska javnost.

Avtopsijo trupa jadralca so opravile filipinske oblasti. Po njihovih ugotovitvah naj bi jadralec umrl za posledico srčnega infarkta in to le teden dni, preden so ga našli. Številni strokovnjaki so bili nad njihovim poročilom presenečeni. Nekaj jih je sicer potrdilo, da bi pri pogoju izjemno majhne vlage v zraku in večje količine soli, truplo v takšnem času lahko tako mumificiralo, da pa je možnost izjemno majhna. Ker se je jadralec svojim prijateljem nazadnje javil pred skoraj letom dni preko facebooka, se o datumu smrti postavljajo številna vprašanja in dvomi, če so filipinske oblasti sploh usposobljene ugotoviti natančen čas smrti.

Informacija, da je ekipa LMAX Exchange srečala jadrnico na svoji plovbi, je sprožila dodatne debate. Ker javnost o tem ni bila primerno obveščena, je včeraj organizator regate Clipper izdaj poročilo o dogajanju.

Jadrnica LMAX Exchange je 31.1.2016 prekinila plovbo na sedmi etapi regate iz avstralskega Airlie Beach-a proti mestu Da Nang v Vietnamu. Na poziciji 11°38N  137 °46E, ker je približno 650 nmi vzhodno od Filipinov in 470 nmi zahodno od Guama, so našli zapuščeno jadrnico. En član posadke je odplaval na jadrnico z imenom Sayo. Na krovu je našel eno osebo, ki pa je bila žal že pokojna in truplo je razpadalo. O dogodku so obvestili Obalno stražo ZDA v Guamu in sporočili natančno lokacijo jadrnice. Ekipi je bilo naročeno naj nadaljuje z regato, ker jadralcu ni več mogla pomagati. Direktor regate je o nesreči nemudoma obvestil Nemško ambasado v Veliko Britaniji, nemško Policijo in Obalno stražo, ki so na podlagi registracije plovila ugotovili, kdo je preminuli jadralec. Organizator regate je več informacij o najdbi sporočil oblastem 1.3.2016, ko so jadrnico našli ob obalah Filipinov. Ekipa LMAX Exchange je o dogodku podala tudi svojo izjavo: »Kot smo že poročali, je naša ekipa res opazila zapuščeno jadrnico, ki je plula med Guamom in Filipini. V duhu regate Clipper, smo prekinili tekmovanje in poizkušali pomagati posadki jadrnice. Ko smo stopili na krov plovila, smo našli le razpadajoče truplo jadralca. Na jadrnici smo ostali toliko časa, da smo srečanje sporočili v vodstvo regate in čakali na nadaljnja navodila. Kot ekipa smo bili mirni, saj smo jadralca našli, žal pa mu nismo mogli več pomagati. Naša najdba bo pomagala le tistim, ki ga pogrešajo in iščejo.»

Regatni odbor se je odločil, da ostalih jadralcev in javnosti ne bo vznemirjal, temveč o tem obvestil le nadležne organe. Ker pa je novica sprožila številna vprašanja, so s svojim poročilom želeli pojasniti, kaj se je v resnici dogajalo. Prav tako so pojasnili, da nobena izmed fotografij trupla jadralca ni prišla v javnost s strani posadke jadrnice LMAX Exchange ali regate Clipper. Posneli so le fotografije zunanjosti jadrnice, ki so objavljene v tem članku.