Zadnje iz eTrgovine

34.90€

888 pristanov in zalivov, sedaj v barvah in z novimi, dopolnjenimi podatki. Knjiga je prenovljena in tekoče ažurirana za leto 2018. V njej so prikazani detajli zalivov in pristanišč s kratkimi opisi in oznakami za možnost priveza ter simboli za nevarne, ali pa neugodne vetrove, ki povzročijo na privezu samo neprijetno bibavico. V njem je tudi obilo ostalih uporabnih podatkov, kot so podatki o odpiralnih časih na bencinskih črpalkah, vse pomembne telefonske številke (kapitanij, marin zdravstvenih domov, …..) 

O knjigi:

  • izdaja: 6. dopolnjena izdaja
  • avtor: Karl-H. Bestandig
  • slovenska izdaja: Gorazd Cizej
  • strani: 120
888 pristanov in zalivov

Zadnji video

Tramontana je lokalen, kratkotrajen veter, ki ne traja več kot en dan. Je hladen in lahko dosega hitrosti vse do 200 km/h. Piha konstantno in ne v sunkih kakor burja. Spremlja ga vedro vreme in visok barometrski tlak.

Tramontana piha s severne do severozahodne smeri (N-NW). Pojavlja se pri prehodu ciklona v predelih severno od Jadrana ali pa pri hitrem prehodu fronte iz severozahoda. Je kratkotrajen veter, ki se lahko pojavlja v vseh letnih časih. Hitrost vetra je odvisna od oddaljenosti kraja, kjer se nahajamo od središča ciklona.

Tramontana, kljub temu, da je to kratkotrajen veter se lahko pojavi iznenada. Zelo hitro doseže visoke hitrosti in je lahko zelo nevaren veter.

Videoposnetek  tramontane v marini Punat, ki je v nekaj minutah dosegla hitrost 85 vozlov:

Komentarji

Komentarji   

# Blaz 08:04 03-06-2014
Tramontana je nevihtni veter zato se pojavi močan padec zračnega tlaka tik pred prihodom vetra in oblaka, ki je v resnici vir tega vetra. Oblaka ponavadi ne vidimo, ker sta za pojav tramontane potrebni visoka temperatura nižjih plasti ozračja in visoka vlažnost zraka.