Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Z letošnjim poletjem bo konec brezplačnega kopanja v morju. Od sedaj naprej boste morali za vsak meter plavanja plačati.

V zadnjih letih smo navajeni neverjetnega oderuškega zaračunavanja storitev, kot na primer lanskoletnega astronomskega dviga cen pavšalne turistične takse za plovila, ki so jo dvignili kar za desetkrat. No v letošnjem letu so nam pripravili novost. Plačati bo potrebno plavanje.

Znesek plačila bo odvisen od preplavane razdalje.

Kako bo potekalo zaračunavanje

Vsi turisti, ki se bodo hoteli kopati, bodo morali imeti posebno zapestnico. Ves čas kopanja jo bodo morali nositi na zapestju. Zapestnica ima vgrajeno GPS napravo, ki bo stalno beležila preplavano razdaljo. Trdijo namreč, da gre za izjemno pošten način zaračunavanja, saj bo vsak plačal samo toliko kolikor bo preplaval. Zapestnico si boste nabavili na začetku dopusta in z njo ves čas beležili preplavano razdaljo. Ko boste zaključili dopust, boste zapestnico vrnili v enega izmed turističnih birojev, kjer vam bodo zaračunali znesek za preplavano razdaljo.

Vse zapestnice imajo vgrajeno tudi bluetooth povezavo. Na svoj pametni telefon si boste lahko naložili brezplačno aplikacijo, jo povezali z zapestnico in redno preverjali vašo preplavano razdaljo. Če boste v program vnesli še svoje podatke, kot so teža, višina in leta, vam bo aplikacija izračunala tudi porabljene kalorije.

Cena plavanja

Za zapestnico boste plačali kavcijo v višini 49,90 EUR. Znesek vam bodo vrnili, ko boste zaključili dopust in plačali strošek za preplavano razdaljo. Preplavana razdalja bo zaračunana v metrih. Za obračun bo merodajen podatek, ki ga bo izmerila zapestnica. Za vsak meter plavanja vam bodo zaračunali 1,00 HRK ali 0,15 EUR.

Cena sicer na prvi občutek ni velika. A če vsak dan preplavate 100 m, ker ni ravno veliko in dopustujete 7 dni, potem boste plačali 700 HRK ali slabih 100 EUR. Če pa bo vaš dopust daljši bo tudi vaš strošek toliko večji. Če plavate veliko, potem bo vaš dopust letos drag. Če preplavate 1000 m dnevno in ste na dopustu 7 dni, potem bo vaš strošek znašal 7000 HRK ali 1000,00 EUR. Tak znesek za eno samo osebo pa že predstavlja izjemno velik strošek.

Nadzor in globe

Za nadzor bodo skrbeli inšpektorji. Skozi celo leto bodo prisotni na različnih plažah in preverjali kopalce. Kdor bo plaval v morju in ne bo imel nameščene zapestnice, bo plačal globo v višini 150 EUR oziroma 1000 HRK.

Kaj to pomeni za navtike

Tudi vsi, ki bodo dopust preživljali na plovilu, bodo morali obvezno plačevati plavalno takso. Zaradi številnih pritožbi, ki so jih že prejeli iz različnih navtičnih združenje, trenutno še razmišljajo, kako bi implementirali izjemo za navtike. Izjema se nanaša na plavanje, kadar v sidrišču sidrate in eden izmed članov posadke plava na obalo, da bi privezal krmo plovila. Organi se izgovarjajo, da bi bilo takšno izjemno težko implementirati, ker zapestnice niso programirane, da bi zaznale, ali plavate za zabavo ali iz nuje.

Izjeme

Zapestnico bodo morali nositi vsi kopalci starejši od 10 let. Edina izjema, ki so jo zaenkrat pripravljeni tolerirati je reševanje iz vode. V tem primeru je osebi, ki izvaja reševanje iz morja, dovoljeno v morje skočiti brez zapestnice. Za razlog navajajo hitrejše ukrepanje, brez izgube časa za namestitev zapestnice.

Natančne informacije v zvezi z zaračunavanjem plavalne takse bomo objavili v četrtkovi izdaji eNavtike.

Dopolnjeno: 4.4.2019

Seveda gre za prvoaprilsko šalo! So pa še kako resnični naši ostali članki.

Komentarji

Komentarji   

# KAGAMIRAKUL 06:31 01-04-2019
1.april
# miroslavni 07:38 02-04-2019
Dobra potegavščina. Ni pa nujno, da se naši dragi sosedje nekega dne res neodločijo za kaj podobnega. Pri zaračunavanju morja in sonca so neizmerno iznajdljivi.
# zidaricjan 15:51 02-04-2019
zidaricjan

Mislim da ni pametno pisati take stvari.Naši sosedje se hitro navdušijo za "take" ideje.