Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Slovenska jadrnica, ki jo je krmaril Gašper Vinčec, je zmagala na sloviti regati Barcolana. Za plovbo na skrajšanem regatnem polju je z ekipo potreboval 1 uro in 54 minut, da je kot prvi prečkal ciljno črto.

Letošnjo, 51. Barcolano je zaznamoval šibak veter. Organizatorji so bili zato prisiljeni regatno polje nekoliko skrajšati. Ekipi slovenske jadrnice Way of Life je pod taktirko skiperja Gašperja Vinčeca uspelo najbolje naravnati glavno jadro ter v ključnih trenutkih izkoristiti svoje veliko jadro Code 0. Vodilno pozicijo so si zagotovili že z odličnim startom. V nadaljevanju jim je uspelo izkoristiti vsako sapico vetra in ohraniti svoje vodstvo vse do ciljne črte. Na drugo mesto se je uvrstila črnogorska jadrnica Shining. Tretje mesto v absolutni razvrstitvi si je z izjemnim jadranjem zagotovil skiper Iztok Krupak na jadrnici RC44 Scorpio, ki je skoraj pol manjša od zmagovalne. Četrto mesto je osvojil slovenski legendarni jadralec Dušan Puh. S svojo jadrnico Adriatic Europa je pokazal, da je vedno konkurenčen najhitrejšim jadrnicam. Uroš Žvan je s svojo posadko zasedel skupno 16. mesto, Samo Žvan pa je z jadrnico Generali prijadral na 44. mesto.

Po desetih letih spet zmaga v slovenske roke

Jadrnica, ki je včasih nosila ime Maxi Jena, danes pa jo poznamo kot Way of life, je na Barcolani že zmagala. Pred natanko desetimi leti je bila najhitrejša na regatnem polju pred Trstom, v številnih izvedbah Barcolane pa je bila na drugem mestu. Letos je pod novim imenom in novim lastnikom pokazala, kaj zmore. V rahlem vetru jo je natančno krmaril Gašper Vinčec, udeleženec olimpijskih iger v Atenah 2004 in Pekingu 2008. Ob boku mu je stal tudi izjemni mladi slovenski jadralec Žan Luka Zelko, ki je svoje sposobnosti dokazal že na kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu leta 2020. V zmagovalni ekipi je bil tudi slovenski kolesarski as Primož Roglič, ki je pripomogel k zmagovalnemu duhu ekipe.

Potovalne jadrnice

Med potovalnimi jadrnicami je prvo mesto zasedla italijanska jadrnica Ancilla Domini Prosecco Doc. Najhitrejša slovenska jadrnica je bila Taia & White Goose pod taktirko Gorana Djordjeviča na sedmem mestu. Na 33. mesto je prijadral Marko Marinček na jadrnici Luna (Fast wave 30) iz jadralnega kluba Odisej.

Letošnja regata je bila tako množična kot prejšnje. Prijavljenih je bilo 2015 jadrnic. Do cilja jih je priplulo 1070.

Foto: FB Way of Life

Komentarji

Komentarji   

# alice 14:08 15-10-2019
Gašper je odličen jadralec, a kljub temu ni bil nikoli olimpijski zmagovalec.V Atenah je osvojil 20., v Pekingu pa 7 mesto.
# eNavtika 16:53 15-10-2019
@alice - Res je. Hvala za popravek.