Danes se je s prvima dvema regatama v italijanski Formiji začelo odprto evropsko prvenstvo razreda 470. 110 ekip iz 35 držav se je zbralo na regatnem polju tega najpomembnejšega prvenstva za razred 470 od lanskih olimpijskih iger.

Konkurenca je zelo močna tako med ženskami kot pri moških, kjer se bodo za prestižne naslove borile kar tri posadke – dobitnice olimpijskih odličij v Londonu, a le argetinska ekipa Lucas Calabrese/Juan de la Fuente v povsem enaki postavi. Med dekleti bosta zagotovo v ospredju nosilki londonskega zlata, novozelanski jadralki Jo Aleh in Polly Powrie, ki sta na obeh letošnjih nastopih že upravičili nadaljnji sloves favoritk. Evropski naslov pa bo seveda branila Britanka Sophie Weguelin, ki sedaj jadra z 19-letno Eilidh McIntyre. Tudi novo partnerstvo kot kaže veliko obeta, dekleti sta se na dveh ISAF regatah za svetovni pokal že uvrstili na stopničke.

Slovenske barve zastopata dve posadki. Med dekleti jadrata Tina Mrak in Veronika Macarol, ki v konkurenci 41 posadk branita lansko srebro (Tina je lani naslov evropskih podprvakinj osvojila s Tejo Černe), med fanti pa Andraž Gulič in Mitja Nevečny, ki nastopata v konkurenci 69 posadk. Tina in Veronika sta danes začeli zelo dobro in zaključili prvi plov na tretjem in drugega na šestem mestu, skupno sta trenutno peti. Andraž Gulič in Mitja Nevečny sta po prvem dnevu na 41. mestu.

Do konca tedna je predvidenih šest kvalifikacijskih in pet finalnih plovov, za najboljših deset pa še sobotna regata za medalje.