Na Palmi de Mallorci je bil še en zanimiv dan, četrti tekmovalni za pokal princese Sofije.

V razredu 470 so jadralke včeraj odjadrale še dva plova, skupaj osem. Tina Mrak in Veronika Macarol v zlati skupini sta s v prvem plovu odlično jadrali in končali na drugem mestu, v drugem plovu pa zabeležili še 13. mesto in v skupnem seštevku napredovali eno mesto po lestvici navzgor, na šesto mesto. V vodstvu ostajata Brazilki Fernanda Oliveira in Ana Barbachan, na drugem mestu sta Nizozemki Afrodite Kyranakou in Anneloes Van Veen, tretji pa Britanki Amy Seabright in Anna Carpenter.

V floti razreda finn pa tudi ta dan ni bil dan Vasilija Žbogarja, saj je v skupnem seštevku zdrsnil na 22. mesto. “Po pričakovanjih dan ni bil nič posebnega, utrujen sem, zelo utrujen tako da je težko jadrati, biti osredotočen. Glava ne dela, telo odpove in to je to,” je o današnjem dogajanju na morju povedal Izolan, ki je prvo regato končal na 32. mestu v drugi pa je bil čez startno črto. A že pred odhodom na Palmo je Žbogar povedal, da na tej regati rezultat ni v prvem planu, saj je to zgolj trening regata in ob polnem ritmu treningov pred tekmovanjem, je utrujenost povsem razumljiva. “V moji glavi sem še vedno star 25, a sem jih 42 in to se sigurno zelo pozna, saj telo potrebuje veliko več počitka kot včasih. Ta regata je tudi s tega pogleda dobra šola, da bom v prihodnje vedel, da se moram spočiti. Je pa dobro kdaj preobremeniti telo, da se navadi na večji napor in to lahko vzamemo za dobro,” je povedal Žbogar in nadaljeval: “Ker vse dni precej piha in so regate zahtevne je ob mojem trenutnem stanju še toliko težje. Zavedati se je treba, da uvrstitve med najboljšo deseterico niso samoumevne, dobrih jadralcev je veliko, boj za vrh je ogorčen in v trenutnem stanju se ne morem boriti za najboljša mesta.” Žbogar je v skupnem seštevku na 22. mestu in za najboljšo deseterico, ki bo nastopila na sobotni regati za medalje zaostaja že zelo veliko: “Jutri sta še dve regati, ampak to ne more vplivati na končni rezultat. Jaz sem bom potrudil, probal bom čim bolje odjadrat ti dve regati, biti čim bližje najboljši deseterici. Po tej regati se bom moral dobro spočiti.” Po današnjih odličnih rezultatih je na vrhu spet Britanec Giles Scott, ki ima 24 tako kot tudi Novozelandec Josh Junior, a svetovni prvak ima več zmag. Tretji je Finec Tapio Nirkko.

V razredu laser Žan Luka Zelko jadra v zlati skupini, v včerajšnjih plovih je zabeležil 43. in 21. mesto in napredoval na 46. mesto. Nik Pletikos je v srebrni skupini končal kot 19. in 6. je na skupnem 73. mestu. V vodstvu ostaja Novozelandec Andrew Maloney, drugi je Norvežan Kristian Ruth, tretji pa Hrvat Tonči Stipanović.

V razredu laser radial so deklet odjadrala še dva plova, Kim Pletikos je v srebrni skupini v cilj prijadrala na 28. in 18. mestu, in je pred jutrišnjim zadnjim dnem na 71. mestu. Na prvem mestu je Danka Anne-Marie Rindom, druga je Finka Tuula Tenkanen, tretja pa Belgijka Evi Van Acker.

Pred večino jadralcev je še današnji dan s po dvema plovoma, najboljših deset v posameznem razredu pa se bo pomerilo še v sobotnih regatah za medalje.

Vir: JZS.si, vasilijzbogar.si; Foto: Robert Deaves; Pedro Martinez