Slovenska ekipa Just Perfect, ki jadra na regati Atlantic Rally for Cruisers (ARC) 2016 je prvi dan plula izjemno uspešno. Z jadrnice Lady Nor se nam je javil skipper ekipe Sandi Fon in strnil vtise s plovbe prvih 24 ur.

Dan 1:

Po odličnem startu smo se prebili v ospredje in se dolgo vozili med vodilnimi barkami, vozili tja do pozne noči, ko pa smo prišli izza otoka Gran Canaria, smo kot večina ostalih padli v orkansko bonaco in se z njo borili naslednjih 18 ur. Nastala je totalna zmešnjava, eni naprej, drugi nazaj, gor dol…

Bonca oz. mrtvo morje na oceanu je nekaj posebnega in lep pogled na obzorje, ko vidiš, da se vsa ta gmota lahko ustavi, a ko mrtvo morje ziba jadrnice kot male igračke, in ko te postavi v podrejeno pozicijo, si nemočen in lahko le čakaš.

Posadka deluje super, 6-urne straže nam ne delajo preglavic in morala je, kljub težkemu dnevu, OK.

Noč 2:

Ura je 03:45, zadnjih 8 ur zopet jadramo, končno smo se uspeli potegniti iz žepa brezvetrja in na polno nagnjeni z nasmehi “orcamo” v veter s povprečno hitrostjo  blizu 9 vozlov, še vedno v “naši” že na štartu predvideni smeri severne rute. Odločili smo se, da kljub neobetavni vetrni prognozi vztrajamo na tem kurzu, saj lahko le v tej smeri pridobimo nazaj nekaj časa, ki smo ga izgubili v včerajšnji  bonaci. Če bi obrnili na jug, predvidevamo, da bi izgubili časovno preveč in tudi vremske karte, ki ji prejemamo s satelita, nam za enkrat kažejo, da so na jugu šibkejši vetrovi. V naslednjih urah bomo videli, če smo se odločili prav.

Več sledi…